Süneyle mücadelede

21 April Monday, 2014
Hububat üretiminin yaygın olduğu Kırıkkale\'de, buğday verimini ve kalitesini olumsuz etkileyen süne zararlısına karşı \'\'parazitoit\" adı verilen organizmalar kullanılarak daha etkin mücadele edilecek.
Süneyle mücadelede

Buğday verimini ve kalitesini olumsuz etkileyen süne zararlısına karşı "parazitoit" adı verilen organizmalar kullanılarak mücadele edilecek.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Kırıkkale İl Müdürü Recep Kırbaş, sünenin ilkbahar aylarında hububat ekili tarlalara inerek hem ürediğini hem de tahıllara zarar verdiğini söyledi.

Havaların sıcak ve kurak geçmesi nedeniyle geçen yıllara göre bu yıl süne zararlısının popülasyonunda artış görülebileceğini vurgulayan Kırbaş, bu artışın önüne geçmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Konya İl Müdürlüğü ile işbirliği yaptıklarını belirtti.

Süneyle mücadele için 14 kişiden oluşan ekiple 10 gündür süne zararlısı böcekleri topladıklarını belirten Kırbaş, 20 bin süne zararlısını toplayacaklarını kaydetti. Kırıkkale'nin 306 bin hektar ekilebilir alana olduğunu ifade eden Kırbaş, bu alanın 190 bin hektarında hububat tarımı yapıldığını anlattı.

Kırbaş, “Buğdayda istenilen kaliteyi yakalayabilmek için sünenin neden olduğu zararı asgari seviyelere indirmeye çalışıyoruz. Amacımız il genelinde yüzde 1'in altında olan süne zarar oranını daha aşağıya çekip kaliteli buğday üreterek ülke ekonomisine katkı sağlamak" diye konutu.

Sünenin kasım ayında açık alanlardan, ovalardan, dağlara çekildiğini anlatan Kırbaş, kışı ormanlarda ağaç ve çalı diplerinde geçirdikten sonra zararlının nisanda havaların ısınmasıyla en yakın araziye inerek buğday ve arpaların özüne zarar verdiğini kaydetti.

Bitki Koruma Şube Müdürü Jale Ödemiş de sünenin salgıladığı enzimlerle, buğdayda kalite ve protein bağlarını bozduğuna vurguladı.

Yaşamını tek bir konukçu üzerinde tamamlayan ve konukçunun ölümüne neden olan organizmaların "parazitoit" olarak tanımlandığını aktaran Ödemiş, parazitoitlerin ürüne zarar vermediğini sadece süne yumurtalarını etkilediğini ifade etti.

Süneyle mücadele için parazitoit organizmalarının kullanılacağını belirten Ödemiş, bu sene kimyasal mücadeleye ek olarak biyolojik mücadelede de planladıklarını ve bunun için süne zararlısının kışlamış ergenlerini topladıklarını anlattı.

Toplanan kışlamış ergenleri Gıda Tarım ve Hayvancılık Konya İl Müdürlüğüne göndereceklerini ifade eden Ödemiş, “Orada, kışlamış ergen süneleri yumurtalarının içine parazitoitlerin yumurtaları bırakılacak, böylelikle üretim yapılacak. Parazitoitleri süne zararının en yüksek olduğu bölgelere salarak bu zararın önüne geçeceğiz" dedi.