Su ürünleri av sezonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla Giresun Limanı’nda açıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni sezona “vira bismillah” diyen balıkçıları yalnız bırakmadı.
2020-2021 su ürünleri avcılığı sezonunun açılışı Giresun Limanı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katıldığı törenle açıldı.
Yeni av sezonunun tüm balıkçılar için bereketli geçmesini temenni eden Erdoğan, “Bu geceden itibaren balıkçılarımız ‘vira bismillah’ diyerek denizlere açılacak önümüzdeki 7,5 ay boyunca rızıklarını denizde arayacak. Ağlarınızın hep dolu çıkmasını temenni ediyorum. Allah’a hamdolsun. Bu sene denizlerimizden müjdeli haberler bekliyoruz. Karadeniz’de yaptığımız 320 milyar metreküplük doğalgaz keşfi suların sadece içinin değil altının da bereketli olduğun göstermiştir. Bu keşif etrafı enerji kaynakları ile çevrili ülkemizin gerçek potansiyelini ortaya koymuştur. Tespit ettiğimiz rezervin çok daha büyük bir kaynağın müjdecisi olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.
“İnsanoğlu olarak bizler bu dünyanın sahibi değil, emanetçisiyiz” diyen Erdoğan “Denizlerimiz, göllerimiz, ormanlarımız ve yer yüzünde bulunan her şey ömrümüz sürecinde istifade edilmek üzere bize verilen emanetlerdir. Rızkımızı kazanırken sadece günü kurtarmanın değil, aynı zamanda yarına daha güzel ve daha müreffeh bir ülke bırakmanın peşinde olacağız. Ağımızı denize atarken o denizde gelecek kuşakların da hakkı olduğunu asla unutmayacağız. Kaçak ve bilinçsiz avcılık gelecek nesillerin hakkını gasp etmektir. Bilhassa yasadışı trol avcılığı denizlerimizin tahrip eden denizlerimizi yok eden en büyük yanlışlardan biridir. Denizlerimizi ve içindeki canlıları koruma sorumluluğunu herkesten önce rızkını denizden kazanan balıkçılarımızın görevi olduğuna inanıyorum. Hiçbir kanun hiçbir polisiye tedbir sizlerin vicdanı kendi aranızda kuracağınız otokontrol kadar etkili olamaz. Sizlerden kaçak kuralsız avlanarak denizlerimizi tahrip edenlere rıza göstermemenizi rica ediyorum. Bu düşüncelerle her birinize bereketli bol kazançlı bir sezon diliyorum” ifadelerini kullandı.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin su ürünleri üretiminin 1 yılda yüzde 33 artışla tüm zamanların rekorunu kırarak 837 bin tona ulaştığını belirterek, "2023 yılı için toplam su ürünleri üretim hedefimizi de 1 milyon ton olarak belirledik ve potansiyelimizin farkında olarak bu hedefe de emin adımlarla ilerliyoruz." dedi.
Giresun'da yaşanan sel felaketinden dolayı vefat eden şehitlere ve vatandaşlara Allah'tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı dileyen Pakdemirli, selin oluşturduğu yaraları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatları ve devletin imkanları ile hızlı bir şekilde saracaklarını, bundan vatandaşların hiç bir şüphelerinin olmamasını istedi.
Pakdemirli, 49 yıl önce çıkarılan Su Ürünleri Kanunu'nun, sektörün ihtiyaçlarına ve günün şartlarına uygun şekilde düzenlenmesi için verdiği güçlü destekten dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve yasama çalışmalarını sonuçlandıran Gazi Meclise, Bakanlığı ve tüm balıkçılar adına şükranlarını arz etti.
Yasal düzenleme sayesinde, helalinden ekmeğini kazanan balıkçıların haklarını korumak adına önemli bir adım atıldığının altını çizen Pakdemirli, "Balıkçılarımızla yaptığımız görüşmelerde, bu düzenlemenin olumlu etkilerini görmeye başladıklarını ifade ediyorlar. Ayrıca 40 yıldır denizlerimizde görülmeyen uskumrunun da tekrar görülmeye başlandığını söylediler." diye konuştu.
Pakdemirli, ayrıca su ürünleri varlığının korunması ve gelecek nesillere güçlü şekilde aktarılması için önemli düzenlemelerin de bu yasa ile hayata geçtiğine işaret etti.
Geçen yıl, balıkçılık sezonunun bol ve bereketli geçtiğine dikkati çeken Pakdemirli, "Öyle ki su ürünleri üretimimiz 1 yılda yüzde 33 artışla tüm zamanların rekorunu kırarak 837 bin tona ulaştı. 2023 yılı için toplam su ürünleri üretim hedefimizi de 1 milyon ton olarak belirledik ve potansiyelimizin farkında olarak bu hedefe de emin adımlarla ilerliyoruz." dedi.
Pakdemirli, ülkenin çok güçlü bir balıkçılık filosu olduğunu da belirterek, "Bu filo, kendi denizlerimiz için ihtiyacımız olanın üzerinde bir avcılık kapasitesine sahip. Avcılığın yanında, bu üretim artışında, yetiştiricilik üretiminin büyük bir payı olduğunu belirtmek istiyorum. Sağlanan destekler ve hükümetlerimizce uygulanan kıyılardaki yatırımlar ve politikalar sayesinde 18 yılda yetiştiricilik, üretimimiz 6 kattan fazla artarak 373 bin tona yükseldi." ifadesini kullandı.
Su ürünleri üretiminin yanında ihracatın da rekorlar kırmaya devam ettiğini dile getiren Pakdemirli, şu değerlendirmede bulundu:
"18 yılda 10 kattan fazla artışla 1 milyar doları geçti. Böylece 2023 ihracat hedefini 2019'da yakalamış olduk. Yeni hedefimizi ise 2 milyar dolar olarak güncelledik. İnşallah bu hedefi de yakalayacağız. Türk somonunu, levreğini dünyada marka haline getirdik. Balıklarımızı AB ülkeleri, ABD, Japonya, Rusya başta olmak üzere 100'e yakın ülkeye ihraç etmekteyiz. Bu bizler için büyük gurur kaynağıdır. Hamdolsun, Türkiye'nin su ürünleri dış ticaretinde net ihracatçı konumu artarak devam edecektir."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, programın ardından denize kalkan ve mersin balığı bıraktı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, kırsal kalkınma yatırımları kapsamında balıkçılara soğuk hava depoları, balık işleme ve muhafaza tesisleri için hibe desteği sağlıyor. Ziraat Bankası ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ise gemilerin modernizasyonu için faiz indirimli kredi veriyor. Bakanlık 12 metreden küçük balıkçı gemisi sahiplerine destek vermeye devam edecek.
balık
su ürünleri
av sezonu
cumhurbaşkanı
tarım ve orman
giresun
balıkçılık