Gümüşhaneli kimyager Nadir Özer Kaya, 17 yıl önce kuşburnu ile başladığı bitkisel çay üretimini 20 çeşide çıkardı.
Bölgenin endemik bitki örtüsünü sürekli araştırdığını ve çeşitli incelemelerde bulunduğunu anlatan Kaya, yaptığı kuşburnu çayının önce çevresinde ardından il genelinde ilgi görünce üretimi sürdürme kararı aldığını ifade etti.
Kaya, "İlimizin dağı taşı kuşburnu ile dolu ve çok zengin. Bir proje hazırladım ve KOSGEB'e sundum. Projem kabul edildi. Aldığım destekle ilk olarak ilimizdeki sanayi çarşısında küçük bir işletme kurdum. Kırsal alanlarda köylülerimizden satın aldığım kuşburnu meyvesi ile modern üretime başladım." diye konuştu.
Gümüşhane'nin zengin endemik bitki örtüsünden yararlanmak ve çay çeşidini artırmak için; araştırmalarını sürdürdüğünü ve akademisyenlerden fikir aldığını söyleyen Kaya: "Meyve çayı üretmek istiyordum ancak üreteceğim meyve çayı tamamıyla organik olmalıydı. Bu nedenle bahçelerde değil kırsal alanlarda, kendi halinde yetişen yaban elmalarını toplamaya başladım ve ikinci ürettiğim çay elma çayı oldu. Elma çayından sonra papatya, nane, sarı kantaron, ıhlamur, ısırgan, yeşil çay, ada çayı, rezene, kekik, alıç gibi tamamıyla ilimizin yaylalarında, meralarında ve kırsal alanlarında, kendi halinde yetişen bitki ve yabani meyve çaylarını üretemeye başladım." Dedi.
Son olarak da civanperçemi kayı içtiğini ve kendisine çok faydası olduğunu belirten Kaya, böylece 20. çeşit olarak civanperçemi çayı üretimine başladığını kaydetti.