Amasya'nın Suluova ilçesinde bir çiftçi, tarlasındaki kimyasal kirliliği solucan ve solucan gübresiyle önlemek, sağlıklı ürünler üretebilmek için solucan yetiştiriciliğine başladı.
Amasya'nın Suluova ilçesinde bir çiftçi, topraklarındaki kimyasal kirliliği solucan ve solucan gübresiyle önlemek, sağlıklı ürünler üretebilmek için solucan yetiştiriciliğine başladı.
Harmanağılı köyünde yaklaşık bin dönüm araziye sahip Ahmet Karan'a ait çiftlikte biyolog olarak çalışan Cihat Tümer, solucanları ve solucan gübresini kullanarak tarım arazilerinde kimyasal gübre kullanımını en aza indirmeyi amaçladıklarını söyledi.
Gübre elde etmek için bir ahırda solucan yetiştirmeye başladıklarını anlatan Tümer, yaklaşık 5 ay önce solucan gübresi elde edebilmek için çalışmaya başladıklarını, bu süre içinde solucan sayısını 50 binden 100 bine çıkardıkların belirtti. Tümer, amaçlarının solucan gübresiyle toprağı yeniden sağlığına kavuşturarak, bitkiyi daha sağlıklı hale getirebilmek olduğunu bildirdi.
Kimyasal gübrelerin toprakta kirliliğe yol açarak toprağın doğal ve biyolojik popülasyonuna olumsuz etkide bulunduğunu savunan Tümer, toprağa ne kadar fazla kimyasal gübre atılırsa bir o kadar da kimyasal ilaç atılmak zorunda kalındığını, bununda kirliliğe neden olduğunu açıkladı.
Dünyada solucan gübresinin yaygın bir şekilde kullanıldığını ifade eden Tümer, solucan gübresini Amerika ve Latin ülkelerinden, Avrupa ülkelerine, Rusya, Hindistan ve Nijerya'ya kadar birçok ülke kullanıldığını, fakat Türkiye'de fazla bilinmediğine vurgu yaptı.
Yaklaşık 5 ay önce Sivas'ın Zara ilçesinden getirdikleri 50 bin solucan popülasyonunun 100 bine ulaştığını dile getiren Tümer, solucan popülasyonunun birkaç milyona ulaştığında gübre üretimine başlayacaklarını söyledi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rıdvan Kızılkaya, solucan gübresinin, içerisinde yoğun miktarlarda bitki besin maddesi bulundurduğu için tarımsal üretimi olumlu yönde etkilediğini söyledi.