Şırnak'ın Silopi ilçesinde bir üreticinin alternatif ürün olarak ektiği yer fıstığı çiftçiye gelir, mevsimlik işçiye umut oldu.
İlçenin Bostancı köyünde çiftçiler genellikle pamuk, mısır, buğday, arpa gibi ürünlerin üretimini tercih ederken, 5 yıl önce üretici Mehmet Çağlan (38) tavsiye üzerine 2 bin dönüm arazisinde alternatif ürün olarak yer fıstığı yetiştirmeye karar verdi.
Çağlan'ın 250 ton rekolte aldığı bu üretim diğer çiftçilere de örnek oldu.
Üretime başlayan çiftçilere kazanç sağlayan yer fıstığı, mevsimlik olarak çalışmak için başka bölgelere gitmek yerine memleketinde hasat yapma imkanı onlarca işçiye de umut oldu.
Çağlan'ın hedefi devlet desteği ile yer fıstığı işleme ve paketleme tesisi kurarak istihdamı artırmak.
Çağlan tavsiye üzerine başladığı yer fıstığı üretiminden ciddi verim elde ettiğini söyledi.
Bir dönüme 14 kilogram tohum attıklarını ifade eden Çağlan, hasat için gerekli ekipmanı da Adana'dan temin ettiklerini belirtti.
Çağlan, hasat döneminde 5-6 ay işçi çalıştırdıklarını dile getirerek, "Ekipman ile işçilerin yaptığı işi daha ucuza mal edebiliriz. Ancak üretimle bu bölgenin insanına katkımız olsun istiyoruz. Bu nedenle daha maliyetli olsa bile 5-6 ay boyunca yaklaşık 100 işçi çalıştırıyoruz." dedi.
Köyde yer fıstığı üretimi yapan Haşim Güven de hem gelir elde ettiğini hem de hasatta günde 50 işçi çalıştırdığını dile getirdi.
Destek verilmesi halinde fabrika kurmak istediklerini ifade eden Güven, bu sayede mevsimlik işçilerin memleketinde sürekli gelir elde etme imkanı bulacağını belirtti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bekir Kılıç, örnek çiftçilerin en büyük özelliğinin, tarımsal alanda yeniliklerin sahaya yansımasında lokomotif görevi üstlenmeleri olduğunu söyledi.
"Önder çiftçimiz bölgede ilk kez denenmiş ve ürün çeşitliği anlamında önemsediğimiz yer fıstığı ekmiştir. Şırnak'ın Zap ve GAP havzalarında bulunması ürün çeşitliliğini de beraberinde getirmektedir." diyen Kılıç, bölgede yeni yer almaya başlayan yer fıstığının üretiminin 10 bin dekar olduğunu belirtti.
Kılıç, Dicle Nehri kenarındaki havzanın nispeten toprak yapısının da bu ürünün yetişmesine olanak sağladığına dikkati çekerek, yer fıstığının umut veren bir ürün olduğunu kaydetti.
3-5 yıl içerisinde 10 bin dönüm ekim alanının 50-60 bine çıkacağını düşündüklerini dile getiren Kılıç, çiftçiler için yer fıstığının karlı bir ürün olduğunu vurguladı.
Kılıç, şöyle konuştu:
"Yer fıstığının yeşil aksamı hayvancılıkta yem olarak da kullanılıyor. Çok iyi bir yem bitkisi olması açısından da bölgenin hayvancılığı için yer fıstığı önem arz ediyor. Bu bölgeye uygun olan bu ürünün bu bölgeye yerleşmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Vatandaşımızın ürettiği üründe kar etmesini istiyoruz. Yer fıstığı üretimi ülkemizde en fazla Çukurova bölgesinde, Osmaniye'de ve Adana’da var. Ama son zamanlarda bu potansiyeli Şırnak'ta da görüyoruz. İleride onlar kadar olmasak bile çok ciddi bir üretimle Türkiye'de yer edineceğimize inanıyorum."
Yer fıstığının bakanlıkça desteklenen bir ürün olmadığını anlatan Kılıç, üreticilere mazot ve gübre desteği sağlandığını aktardı.
Ürünün destek alabilmesi için işlenmesi gerektiğine işaret eden Kılıç, üreticilerin kırsal kalkınma yatırımları için müracaat etmeleri halinde işleme ve paketleme tesisi için projelerine yüzde 50 hibe desteği verdiklerini kaydetti.
Kılıç, "Bu projeyi ilimizde önemli görüyoruz. Böyle bir yatırımın olmasını diliyoruz ki; bu ürün bu bölgeye yerleşsin ve yetişsin." ifadelerini kullandı.
şırnak
yer fıstığı
mevsimlik işçi
örnek çiftçi