Yüksek yaylalarındaki zengin bitki çeşitliği ile organik bal üretimi yapılan Şırnak\'ta, çözüm süreci ile daha da gelişen arıcılık sayesinde bal üretimi de arttı.
Yüksek yaylalarındaki zengin bitki çeşitliği ile organik bal üretimi yapılan Şırnak'ta, çözüm süreci ile daha da gelişen arıcılık sayesinde bal üretimi de arttı.
Yüksek yaylalarındaki zengin bitki çeşitliliği ve zengin florasıyla civarındaki arıcıların da adeta uğrak yeri olan Şırnak'ta çözüm süreci ile arıcılıkta büyük bir ilerleme kat edildi. Şırnak Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Habip Aşan, çözüm sürecinin başlamasıyla yaklaşık bir yıldır yaylalara çıkabildiklerini, güzel doğanın içerisinde arıcılık ve bal üretimi yapabildiklerini söyledi.
Şırnak'taki bitki örtüsü, doğa ve su zenginliği sayesinde özelikle merkeze bağlı Balveren beldesi, Uludere ve Beytüşşebap ilçelerinin tamamen arıcılığa elverişli olduğunu kaydeden Aşan, arıcılığın bölge halkına ciddi ekonomik katkısının bulunduğunu belirtti.
GAP İdaresi ve Şırnak Valiliğinin desteklediği bir proje kapsamında 22 üretici ile Şırnak'ta organik bal üretimi yaptıklarını dile getiren Aşan, Şırnak genelinde yılda 5 ton organik bal üretildiğini bildirdi.
Merkeze bağlı Balveren beldesinde arıcılıkla uğraşan Süleyman Artuç da 2003 yılından bu yana arıcılıkla uğraştığını, çözüm süreci ile bu faaliyetinin daha artığını söyledi.
Çözüm süreci ile yöreye gidiş gelişlerin arttığını, bu sayede bal satışında da artış yaşandığını dile getiren Artuç, şöyle devam etti:
"Çözüm süreci, önümüzü açtı. Her yere gidip gelebiliyoruz. Arı kovanlarını her yere götürüp getirebiliyoruz. Organik bal satın alanların sayısı ve satışlarımız daha iyi oldu. Çözüm süreci başlamadan önce kovanların bulunduğu yere sabah saat 9'dan önce gelemez ve gece kovanların olduğu yerde kalamazdık. Şimdi ise istediğimiz her saatte gelebiliyoruz. Yaylalar, her yer serbest oldu."