Mersinin Silifke ilçesindeki Göksu Vadisi köylerinde üretimi yapılan ve 33 N16 olarak tescillenmiş Türkiyenin tek sofralık narı olan Silifke aşısı Keben narının hasadına başlandı.
Mersin’in Silifke ilçesindeki Göksu Vadisi köylerinde üretimi yapılan ve 33 N16 olarak tescillenmiş Türkiye’nin tek sofralık narı olan Silifke aşısı Keben narının hasadına başlandı.
Türkiye genelinde düzenlenen tarım fuarlarında Silifke Tarım Grubu adı altında açılan stantlarda narın tanıtımını yapan Silifke Erik Üreticileri Birliği Başkan Vekili ve nar üreticisi Mustafa Göktaş, yaklaşık 3 bin dönüm bahçeden 4 bin ton civarında nar hasadının yapılacağını kaydetti.
Bu yıl nar fiyatlarının çok düşük olduğunu ve bunun hicaz narının ülke genelinde yaygın bir şekilde üretilmesinden kaynaklandığını ifade eden Göktaş, “Hicaz narı hasadı devam ediyor ve şuanda kilosu 30 kuruştan alınıyor. Fiyatlar düşük olduğu için üreticilerimiz hasat ettiği narı yatağa alıp soğuk hava depolarında bir süre beklettikten sonra kilosunu 1,5-2 liradan satmayı hedefliyor” dedi.
Göksu Vadisi köylerinde yetiştirilen Keben narının ağırlığının 2 kiloya kadar ulaştığını vurgulayan Göktaş, Keben narının ayrı bir aroma özelliğine sahip olduğunu, görünüşü, tatlı mayhoş tadı ve damak zevkine hitap ettiği için genelde sofralık olarak rağbet gördüğünü söyledi.
Keben narının tamamının yurt içinde tüketildiğini anlatan Göktaş, “Üretim alanlarının daha da genişlemesi ve ürün miktarının artması halinde ihracat konusunda adımlar da atılabilir. Bunun için gerek Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü gerekse ziraat odası yetkilileri tarafından üreticileri teşvik ediyoruz. Yeni alanların tarıma açılması ve Keben narının da o bölgelere dikilmesi ile kendisine özgü mikro klima özelliği olan Göksu Vadisi'nde daha fazla nar üretimi yapılacağına inanıyoruz” diye konuştu.
Narların ince kabuğu, iri taneleri ve tatlı mayhoş lezzeti ile sofralık bir ürün olduğunu belirten Göktaş, büyüklüğünün ise görenleri şaşırttığını söyledi.