Aşırı sıcaklarda, seracılıkta uygulanan yanlış yöntemlerin, bitkilerin strese girmesine ve verimin azalmasına neden olabiliyor
Yaz aylarında seracılıkta uygulanan yanlış yöntemlerin, ürünlerin verimini azaltabildiği bildirildi.
Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Servet Varış, seracılığın Akdeniz ve Marmara Bölgesi'nde yaygın olduğunu söyledi.
Seracılığın, deniz kenarına yakın ve kış aylarında sıcaklık ortalaması 5 derecenin üzerindeki yerlerde yapılması gerektiğini belirten Varış, sulama imkanı olması durumunda verimin daha da artacağını vurguladı.
Seralarda yan ve çatı havalandırma sistemleri olmasının önemini vurgulayan Varış, şöyle konuştu:
"Serada sıcaklık 38 derece. Çatı havalandırması ve yan havalandırması yok. Havalandırma sistemi olsaydı ısınan hava yukarıdan çıkar, serin hava aşağıdan gelip hava akımı sağladığı için daha uygun iklim koşulları sağlanmış olabilirdi. Seralarda çatı ve yan havalandırmanın olmaması, aşırı sıcaklığa neden olur, bu da bitkileri strese sokar. Yüksek sıcaklık, domateste çiçek burnu çürüklüğüne, çiçek dökülmesine, yaprakların içe doğru kıvrılmasına, salatalık, marul ve patlıcanda acılaşmaya, kalitenin bozulmasına ve fizyolojik bozukluklara neden oluyor."
Varış, serada gece sıcaklığının minimum 13-15, gündüz ise maksimum 27 derece olması gerektiğini ifade etti. Üreticinin maliyetten kaçarak seraları demirci ustalarına yaptırdığını ve bu durumda istenilen özelliklerde bir sera ortaya çıkmadığını dile getiren Varış, bu konuda üreticinin ve demirci ustalarının bilgilendirilmesinin önemli olduğunu dile getirdi.
Varış, Tekirdağ'ın iklim koşulları açısından seracılığa uygun olduğunu ancak üreticinin arazinin büyük olması nedeniyle makineli tarıma yöneldiğini sözlerine ekledi.