Türkiye’nin en önemli kanatlı hayvan üretim merkezlerinden biri olan Manisa’da ilk kez Manisa Kanatlı Çalıştayı gerçekleştirildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün düzenlediği toplantıda kanatlı sektörünün sorunları ve çözüm önerileri ele alındı, hedefler belirlendi. İl Müdürü Metin Öztürk bu çalışmanın uluslararası organizasyonların ilk adımı olduğunu vurguladı.
Haber: Manisa İl Enformasyon
Kanatlı sektörü tüm yönleriyle ele alındı, hedefler belirlendi. Sektörün geleceğinin tartışıldığı “Manisa Kanatlı Çalıştayı” yoğun katılımla gerçekleştirildi.
Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün organizasyonunda sektör paydaşlarını buluşturan çalıştayın açış konuşmasını İl Müdürü Metin Öztürk yaptı.
Manisa’nın 50 milyonun üzerinde kanatlı hayvan kapasitesine sahip, 1000’e yakın işletmenin bulunduğu ve 2 bine yakın kümesin yer aldığını belirten Öztürk,böyle bir çalıştay gerçekleştirmekten dolayı çok mutlu olduklarını ifade etti. Manisa’nın kanatlı sektörün üssü ve başkenti olduğunu vurgulayan Öztürk, “Kuluçkahaneden damızlık kümese, broiler (etlik piliç) kümeslerinden, hindi yetiştiriciliğine, yumurtacı kümeslere, tavuk kesimhanesinden, kanatlı atıklarının değerlendirildiği biyogaz ve biyokütle tesislerine, kanatlı ekipman ve teknoloji üretimine, ihracat ve pazarlama da dahil kanatlının tüm sektörünü yönetiyoruz. Bu durum bizi etlik piliç ve hindi üretiminde Türkiye birinciliğine, yumurta üretiminde ise Afyon’dan sonra ikinciliğe taşıyor” dedi.
Manisa’nın kanatlıdaki gücünü Türkiye’ye vurgulamak ve uluslararası organizasyonların ilk adamını atmak için çalıştayın düzenlendiğini kaydeden İl Müdürü Öztürk, çalıştayın 6 aylık bir süreçte hazırlandığını belirtti. Sektörün çok disipliner bir sektör olduğunu ifade eden Öztürk, 2023 yılında tüketicilerin güvenilir beyaz et, yumurta, hindi üretimi için çeşitli numuneler aldıklarını söyledi. Öztürk, “Tavuk, yumurta çok önemli protein kaynaklarıdır. Çalıştay sonucunu önce bakanlığımıza, oradan da ilgili bakanlıklara göndereceğiz. Çalıştay sonuçları rapor haline gelecek” ifadelerini kullandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Metin Türker, kanatlı sektörünün ihracattaki başarısına dikkat çekti. Türker, sektör açısından önemli olan bir çalıştayın Manisa’da düzenlenmesinde emeği geçen başta İl Müdürü Metin Öztürk olmak üzere bütün sektör paydaşlarına teşekkür etti. Dünya nüfusunun artmasıyla birlikte beslenme ihtiyacının da arttığına dikkat çeken Türker, buna bağlı olarak tarımda da ham maddeye olan ihtiyacın arttığını söyledi. Bugün 8 milyar olan dünya nüfusunun 2050 yılında 10 milyar olacağının öngörüldüğünü kaydeden Türker, bu nüfusu beslemek için üretimin en az yüzde 60 artırılması gerektiğini vurguladı. Türker, “2050 yılında gıda sorunu yaşayacak ülkelerin 50’yi geçeceği söyleniyor. İklim değişikliğinin en fazla tarım alanında olduğunu biliyoruz. Kuraklığın artması tüm sektörleri etkiliyor. Sağlıklı üretim sağlıklı ham madde ile başlar. Bunun için bu çalıştayın önemli olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Tarım TV’nin sorularını da yanıtlayan Genel Müdür Türker, sektörün Türk tarımı için çok önemli olduğunu kaydetti.
Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Melikşah Taşkın, Manisa’nın kanatlı sektörünün başkenti olduğunu söyledi.
Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Sedat Ildız da, kanatlının stratejik bir sektör olduğunu vurguladı.
Kanatlı Çalıştayına katılan uzmanlar programın sektöre katkı sağlayacağını belirtti. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, tavuk eti ve yumurta tüketimiyle ilgili önemli bilgiler verdi.
Kanatlı sektörüne teknolojik yatırımlar yapan Manisa, hedeflerini büyütüyor, uluslararası organizasyonlara hazırlanıyor.
manisa
kanatlı
çalıştay
tavuk
hindi
yumurta
tarım ve orman