Bazıları ölümcül Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı virüsü taşıyan keneler, yurt genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle önceki yıllara göre birkaç ay erken aktif hale geldi.
Bazıları ölümcül Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı virüsü taşıyan keneler, yurt genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle önceki yıllara göre birkaç ay erken aktif hale geldi.
Erzurum, Tokat, Samsun, Yozgat ve Çorum gibi illerde, meralarda yayılan hayvanlar ve kemirgenlerin bulunduğu bölgelerde KKKA hastalığının taşıyıcısı ve bulaştırıcısı kenelerin de aktif hale gelmiş olabileceğini belirten uzmanlar, özellikle kırsal kesimde yaşayan vatandaşları daha dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Aydın, yağmur ve nem gibi birtakım doğa olaylarının da normal seyretmeye başlamasıyla kene popülasyonunun artacağını dile getiren Aydın, halkın yanlış bildiği bazı noktalar olduğuna dikkati çekti. Yabani hayvan ve sığır aktiviteli kenelerin genellikle mera hayvancılığının yapıldığı bölgelerde yayıldığını anlatan Aydın, " Ülke genelinde özellikle Erzurum, Tokat'tan başlayan ve Samsun'a giden bir Yozgat, Çorum hattımız var. Yani bu kenenin özellikle meşelik alan, parçalı arazi yapısı, mevsim geçiş noktalarında olması normaldir. Yaz böyle erken gelince tabii ki bu kenelere karşı kırsal kesimdeki insanlarımızın biraz daha dikkatli olması gerekiyor" dedi.
Türkiye'nin KKKA hastalığı tedavisinde çok başarılı olduğunu, böyle bir durumda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini dile getiren Aydın, "Çevreyi ilaçlamaya kesinlikle karşıyız. Çünkü doğanın bütün dengesi bozuluyor. Birçok yararlı böcek de öldürülüyor. İlaçlamalarla insanlara insektisit (böcek ilacı) yüklüyoruz. Böyle bir ilaçlamaya gerek yok. İnsanların keneyle ilgili bölgelere, piknik alanlarına gittiğinde en güzel yapacakları bir şey var. Bu, dünyada da böyle yapılır. İnsanların 4-5 saatte bir kendilerini, çocuklarını, pet hayvanlarını araması gerekiyor. Çünkü belli bir süreden önce birçok hastalık geçemez. Geçemeyeceği için o kene bu hastalığı taşısa bile 4-5 saatte bir insanların özellikle piknik alanından geldikten sonra kendileri, çocukları, özellikle evcil hayvanların üzerinde gelir. Bunları aramaları yeterli" diye konuştu.