Şanlıurfa’da pamuk ekimi başladı. Stratejik bir ürün olan pamuğun kentteki ekim alanı da her yıl genişliyor.
Türkiye'nin pamuk ihtiyacının yarısına yakınının karşılandığı Şanlıurfa'da çiftçiler pamuk ekimine başladı.
Kentte geçen yıl sonbahar aylarında etkili olan yağış nedeniyle ikinci ürün olarak ekilen pamuğun bir kısmının hasadı yapılamamıştı.
Baharın gelmesiyle nadasa bıraktıkları tarlaları ekime hazır hale getiren çiftçilerin umudu fiyatların da yüksek olması.
Bu yıl pamuk ekim alanında yüzde 20'nin üzerinde artış beklediklerini dile getiren Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, pamuk üretiminde de artış hedeflediklerini vurguladı.
Eyyüpoğlu, şöyle devam etti: "Bu yıl aşırı yağışlardan dolayı sulu tarımın yapıldığı bölgelerde hububat ekimi alanında yüzde 30'a yakın azalma oldu. Kuru tarım yapılan alanlarda şu ana kadar bir olumsuz yaşanmadığını biliyoruz. Buradaki çiftçilerimizin yüzü gülüyor. Güneşin yüzünü göstermesiyle çiftçilerimiz, pamuk ekimi için tarlalarını hazırladı. Bu yıl sulu tarım alanlarında aşırı yağışlardan dolayı hububat ekimi yapılmadığı için pamuk ekim alanında yüzde 20'nin üzerinde artış bekliyoruz."
Eyyüpoğlu, devletin imkânları sayesinde sulanabilen tarım arazilerinin her yıl genişlediğini aktararak, "Çiftçilerimiz tarlasını sürdü, ürünlerini ekmeye başladı. Bu yıl pamuk ekimi alanında yüzde 20'nin üzerinde artış bekliyoruz. Türkiye'nin pamuk üretimin yüzde 47'sini Şanlıurfa karşılıyor. Bu yıl ekim alanın genişlemesiyle bu rakam yüzde 55'i aşacak inşallah. Pamuk fiyatlarının da iyi olursa çiftçilerimiz çifte bayram yapar." İfadelerini kullandı.
Yeniköy Mahallesi'nde 35 yıldır çiftçilikle uğraşan Ahmet Felhan ise güneşin yüzünü göstermesiyle pamuk ekmeye başladıklarını söyledi.
Ailesinin yaklaşık 2 bin dönüm alanda tarım yaptığını aktaran Felhan, "Bu yıl yağışlardan dolayı 6-7 aydır tarlalarımıza giremedik. Güneşi göremediğimiz için bu yıl pamuk ekimine geç başladık. İstiyoruz ki güneş çıksın işlerimize tamamlayalım. Fakat mümkün olmuyor, sabah yağış vardı, öğleden sonra güneş çıkınca hemen ekime başladık. Bu yılki ekinlerimizi inşallah yetiştiririz." dedi.
Stratejik bitki olması nedeniyle ekim alanı her geçen yıl artan Şanlıurfa pamuğu, lifiyle tekstil, çiğidiyle yağ sanayisine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ham madde sağlanıyor.
şanlıurfa
pamuk
ekim
tohum
yağış