Şanlıurfa’da "beyaz altın"ın ekim alanı artıyor

13 May Tuesday, 2014
Türkiye pamuğunun yüzde 42’sini üreten Şanlıurfa’da sulanabilir arazilerinin artmasıyla birlikte pamuk ekim alanlarının daha da genişlemesi bekleniyor.
Şanlıurfa’da

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Şanlıurfa'da sulanabilir arazinin artması, ‘beyaz altın’ olarak bilinen pamuğun ekim alanını artırdığı bildirildi.

Lifiyle tekstil, çiğidiyle yağ sanayisine, küspeyle de hayvancılık sektörüne ham madde sağlayan pamuk, tarladaki yerini almaya başladı.  Bölge çiftçisi, artan sulama imkânıyla yeşile dönüşen ovalarda, pamuk ekimi hazırlıklarını tamamladı. Geçen yıl erken ekim yapan üreticiler, bu yıl daha temkinli davranarak tohumu daha geç toprakla buluşturdu.

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, Türkiye'deki pamuğun yüzde 42'sinin Şanlıurfa'da üretildiğini hatırlattı. Şanlıurfa'daki ovaların tamamının sulanması halinde bu oranının daha da yükseleceğini vurgulayan Öztürmen, "Suruç Ovası su imkanına bu yıl kavuştu. Dolayısıyla bu yıl pamuk ekimi artacak. Önümüzdeki yıllarda da Bozova'daki verimli araziler sulanacak. Şanlıurfa'daki ovaların tamamı sulandığında ülke pamuğunun yüzde 70'i bu kentte yetiştirilebilir" dedi.

Öztürkmen, pamuk çiftçisinin yetersiz yağış nedeniyle bazı önlemler alması gerektiğini belirtti. Geçen yıl etkili olan yağışlar nedeniyle üreticilerin birkaç kez ekim yapmak zorunda kaldığını anımsatan Öztürkmen, bu nedenle rekoltede yüzde 40'lara yakın bir azalma yaşandığına dikkati çekti.

Çiftçi Hadi Yeşil ise arazilerin sulanmasıyla pamuk ekiminin daha da artacağını dile getirdi.