Başbakan Erdoğan'ın 25 yaş ve üzeri traktörlerin hurdaya ayrılmasıyla ilgili sözleri traktör sanayicisinin yüzünü güldürmeye yetti
Traktör üreticilerinin 3 yıldan bu yana beklediği haber geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi. Başbakanın iki dudağı arasından çıkan 25 yaş ve üzeri traktörlerin hurdaya ayrılmasıyla ilgili sözleri traktör sanayicisinin yüzünü güldürmeye yetti. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın 2011 - 2014 yılı Makine Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nda da konuya yer vermesi sürecin hızlanacağı yönündeki umutları iyiden iyiye arttırdı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın eylem planına göre, tarımsal mekanizasyon yatırımlarında kullanılan 'zirai krediler' ile 25 yaş ve üstündeki traktörlerin hurdaya ayrılması için 'hurda bedeli' ödenmesi konusunda bir çalışma yapılacak. Uzun zamandan bu yana tarım makinaları ve traktör üreticileri olarak Türkiye'deki eski traktörlerin hurdaya ayrılmasıyla ilgili ciddi bir çalışma yaptıkları üzerinde duran Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği Başkanı Mustafa Uyar, konunun Başbakan Erdoğan tarafından dile getirilmesiyle sona gelindiğine inandıklarını söyledi. 25 yaş ve üzeri traktörlerin hurdaya ayrılma sürecinin nasıl işleyeceğinin çok önemli olduğunun altını çizen Uyar, çiftçiye zarar vermeden ayağı yere basan sağlam temellere oluşturulmuş bir takvim hazırlanması istediklerini söyledi. Konunun çiftçi açısından çok önemli olduğu üzerinde duran Türk Traktör Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir'de, Uyar gibi traktörlerin yenilenmesi konusunda çiftçiye verilecek olan desteklerin önemini vurguladı. Eski traktörlerin ülke ekonomisine olumsuz etkilerinin yanında çevreye verdiği zararlara da değinen konunun muhatapları, 25 yaş ve üzeri traktörlerin hurdaya ayrılmasıyla bu sorunun ortadan kalkacağını ifade etti. Türkiye'de hali hazırda kullanımda olan 1 milyon 300 bin traktör olduğunu kaydeden Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği Genel Sekreteri Selami İleri ise, bu rakamın 700 bininin 25 yaş ve üzerinde olduğunu ifade etti. Yılda 10 bin traktörün yenilenmesi halinde devletin cebinden hurda traktör bedeli olarak 100 milyon lira çıkacağına değinen İleri, buna karşılık hurda ve KDV getirisi ile de uygulamanın kendini amorte edeceğini belirtti. Ayrıca İleri, 25 yaş ve üzeri traktörlerin yenilenmesinin ardından aynı çalışmanın tarım ekipmanları içinde yapılması gerektiği üzerinde durdu.
Öte yandan, yoğun bir traktör talebiyle karşılaştıklarını belirten sanayiciler gelen talebi karşılayamadıklarını belirtti. Global krizin etkilerinin hissedildiği 2009 yılında 14 bin traktör satılırken, sanayiciler 2011 yılının 60 bin traktör satışıyla kapanmasını beklediklerini ifade ettiler.