Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulanan tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması kapsamında, Fındık zurufu kompostunun bazı meyve türlerinde toprak düzenleyici ve besin maddesi olarak kullanımının yaygınlaştırılması projesi ile kompost üretimine başlandı.
HABER- Ahmet ŞENOĞLU - M. Rasim UYSAL
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulanan tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması kapsamında, "Fındık zurufu kompostunun bazı meyve türlerinde toprak düzenleyici ve besin maddesi olarak kullanımının yaygınlaştırılması projesi" ile kompost üretimine başlandı.
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürlüğü işbirliği ile yürütülen ve Terme Ziraat Odası Başkanlığının da makine-ekipman desteği verdiği proje kapsamında Terme, Çarşamba, Salıpazarı, Ayvacık, Tekkeköy, Ondokuzmayıs ve Atakum ilçeleri pilot ilçeler olarak belirlendi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürü Kadir Güven, il genelinde 1 milyon dekar civarında fındık üretim alanı olduğunu belirtti. Fındığın patozla tanelenmesi esnasında 1 dekar alandan ortalama 25 kg zuruf elde edildiğini ifade eden Güven, toplamda ise 25 bin ton zuruf elde edilebileceğini söyledi.
Kompost uygulamasında esas maksadın toprağın fiziksel özelliklerini iyileştirerek sürdürülebilir verimliliği sağlanmak olduğunu belirten Güven, bu atıkların yakılarak zayi edildiğini ve yapılan çalışmalarda fındık zurufunun soldurulmuş halde bile çiftlik gübresine denk olduğunu söyledi.
Çalışmalar hakkında bilgi veren proje koordinatörü Dr. Gülen Özyazıcı ise, Enstitüye bağlı Ambarköprü Deneme İstasyonu'nda fındık zurufu parçalama işlemlerine başlandığını kaydetti. Özyazıcı, kompostlama sürecinde ayrışma sürecini hızlandırmak, toprak asitliğini dengelemek maksadıyla şlam ve yanmış çiftlik gübresinin belirli oranlarda karışıma dahil edildiğini belirtti.
Fındık, elma ve kivi üretim alanlarında yapılacak kompost uygulamalar için örnek bahçelerin belirlendiğini ifade eden Özyazıcı, bu alanlarda ağaçların numaralı levhalarla işaretlendiğini, toprak örneklerinin alındığını belirtti.
Özyazıcı, kompost uygulamasından sonra ise hasat verim ve kalite özellikleri ile toprakların fiziksel ve kimyasal özelliklerinin yeniden ölçülerek, uygulamadan kaynaklanan farkın kamuoyu ile paylaşılacağını kaydetti.