Orman Genel Müdürlüğü’nün Ondokuzmayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile ortaklaşa yürüttüğü proje ile Samsun’da salep yetiştiriciliği yaygınlaşıyor. Ondokuzmayıs İlçesi’nde üreticiler bilinçli ve kaliteli üretim yapmak için dernek çatısı altında da birleşmiş. Ekonomik değeri yüksek ürünler arasında yer alan salep çiftçilerin gözdesi oldu.
Haber: Samsun İl Enformasyon-Hatice OLGUN
Kamera: Recep YAPINCAK
Ülkesel Salep Eylem Planı çerçevesinde hazırlanan proje ile 25 ilde salep yetiştiriciliği destekleniyor.
Ondokuzmayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Orman Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü proje Samsunlu çiftçilerden büyük ilgi gördü.
Bölgenin de salep üreticiliğine elverişli olmasıyla sayıları giderek artan salep üreticileri Ekolojik Üreticiler Derneğimiz ve Salepevi çatısı altında örgütlendi.
Salep üreticisi ve Ondokuzmayıs İlçesi Ekolojik Üreticiler Derneği Başkanı Hakkı Karaman, ekonomik değeri yüksek olan tıbbi bitkileri Türkiye tarımına kazandırmayı amaçladıklarını söyledi.
Salebin işçiliğinin az ve kolay getirisinin ise yüksek olduğunu vurgulayan Karaman, “Projemize gelince, tüm ilgili kurumlarla ortak yürütüyoruz. Popüler olan salep bitkisinin, yasal mevzuat gereği sökümü için belli yerlerden izinler almamız gerekiyordu. Gerçi daha öncesinde bölgemizde doğal olarak yetiştiğinden bir takım çalışmalar mevcuttu. Ancak, 2015 yılında Üniversitemiz (OMU) Ziraat Fakültesinin Tıbbi Aromatik Bitkiler Bölümüyle ortaklaşa ve Orman Genel Müdürlüğümüzün de katkı ve izniyle daha kapsamlı bir çalışma içine girdik. Bu ürünün topraklarımızda kendiliğinden yetiştiğini görünce tarlalarımızda küçük çapta üretimine başladık. Sonrasında ise öyle bir getirisi oldu ki vatandaş küçük de olsa evinin önünde yahut kısıtlı arazisinde bunu yetiştirmeye başladı. Öyle ki biz kendi aramızda salebin ailelerimize bu maddi katkısı için; “Bir dönüm salep yap emekli ol!” benzetmesi yapıyoruz.” dedi.
Bitkinin her yıl verimini arttıran bir özelliğe sahip olduğunu belirten Karaman, “Yılda bir kez Nisan- Mayıs ayları içerisindeki hasat dönemi dışında zahmeti de yok denecek kadar az. Bu dönemde hasadı yapılan fideler tekrar toprağa dikildiğinde ise üretimde ortalama % 30 oranında bir artışı sonraki sezon için garantiliyorsunuz diyebiliriz.” ifadelerini kullandı.
Samsun
salep
tıbbi aromatik bitki
Ülkesel Salep Eylem Planı