Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından yaklaşık 800 bin liraya alınan cihazla gerçek ve sahte balın 30 dakikada ayırt edilebildiği belirtildi.
OrduArıcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından yaklaşık 800 bin liraya alınan EA-IRMS isimli cihaz sayesinde gerçek ve sahte balın kısa sürede ayırt edilebildiği belirtildi.
OrduArıcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Feyzullah Konak, yaptığı açıklamada yaklaşık 6 ay önce alınan bal analiz cihazının, personelin gerekli eğitimi almasının ardından hizmet vermeye başladığını söyledi.
Cihazın gerçek ve sahte balın ayırt edilmesinde kullanıldığını belirten Konak, "Müdürlüğümüz laboratuvarına en son kazandırdığımız EA-IRMS isimli cihaz arıcılık sektöründe önemli bir cihazdır. Bu cihaz kısa sürede sahte balla gerçek balı ayırma özelliğine sahiptir. Cihaz sadece Karadeniz Bölgesi'nde Ordu'da olup toplam maliyeti ise yaklaşık 800 bin liradır" dedi.
Piyasada gerçek ve sahte bal sorununun devam ettiğine işaret eden Konak, "Söz konusu cihaz, Ordu Valiliğimizin destekleriyle Bakanlığımız tarafından alınmıştır. Bu cihazda, üretilen her türlü balın analizi yapılabilmektedir. Cihaz sayesinde yaklaşık 30 dakika içerisinde, balın doğal mı, sahte mi olduğu anlaşılmaktadır" diye konuştu.
Konak, tüketicilerin şüphelendikleri balı laboratuvarlarına getirip belli bir ücret karşılığı EA-IRMS cihazında yarım saat içerisinde rahatlıkla analizini yaptırabileceklerini sözlerine ekledi.
Öte yandan, Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Necati Aydın, Türkiye'de en çok bal üretilen illerin başında gelen Ordu'da, böyle bir cihazın bulunmasının önemli olduğunu ifade ederek, "İnanıyorum ki bu cihaz sayesinde sahte bal satmak isteyenler amacına ulaşamayacak. Bu cihaz sektörün daha da güvenli olmasını sağlayacak. Biz arıcılar olarak oldukça memnunuz" diye konuştu.