Saanen keçileri Sarıkamış'ı sevdi

10 January Tuesday, 2017
Kars'ta Saanen ırkı keçi besleyen Naim Ünaldı, süt ve üreme verimi yüksek olan ve her iklime adapte olabilen bu keçilerin Doğu Anadolu'da yaygınlaşması için çaba gösteriyor.
Saanen keçileri Sarıkamış'ı sevdi

Türkiye'nin en önemli hayvancılık merkezlerinden Kars'ın Sarıkamış ilçesinde 2 bin rakımlı köyde saanen ırkı keçi besleyen Naim Ünaldı, süt ve üreme verimi yüksek olan ve her iklime adapte olabilen bu keçilerin Doğu Anadolu'da yaygınlaşması için çaba gösteriyor.

İlçeye bağlı Yeniköy'de hayvancılıkla uğraşan Naim Ünaldı, 4 yıl önce Erzincan'da bir çiftlikte gördüğü Saanen ırkı keçilerden 300 yavru satın aldı.

Her bölgede yaşamayı seven söz konusu keçileri Sarıkamış'a getiren Ünaldı, buradaki 2 bin rakımlı köyünde kurduğu çiftlikte keçi beslemeye başladı.

Çevredekilerin bu keçilerin yöreye uyum sağlayamayacağı yönündeki eleştirilerine rağmen Saanen keçilerini beslemeyi sürdüren Ünaldı, her gün sabah erkenden kalkıp beslediği keçilerine adeta gözü gibi bakıyor.

Ünaldı, kışın genellikle kapalı alanda beslediği keçilerinden yüksek süt verim almayı hedefliyor.

Besici Ünaldı yaptığı açıklamada, bölgede küçükbaş hayvancılığın azalmasıyla küçükbaş hayvan beslemeye merak saldığını belirterek, "Süt verimi yüksek olan Saanen keçilerini burada denemek istedim." dedi.

Ünaldı, yerli ırkın süt konusunda verimsiz olduğunu ifade ederek, "Yörede hayvancılıkta son yıllarda küçükbaş hayvanların azalmasıyla bende böyle bir merak uyandı. Son 4 yıldır bu işle uğraşıyorum. Yöremizin yerli keçileri süt verimi olarak çok verimsiz, sadece etlerinden faydalanabiliyorduk ama bu keçilerin üreme ve süt verimi yüksek." dedi.

Keçileri aldığı zaman vatandaşların kendisine uyarılarda bulunduğunu hatırlatan Ünaldı, şöyle devam etti:

"Saanen keçilerini yavru olarak aldım, herhangi bir kaybım olmadı. Şu anda aralarına teke de kattık, martta ilk doğumlarını yapacaklar. Erzincan'daki bir saanen üretme çiftliğindeki 300 keçinin tamamını alıp buraya getirdim. Bu keçiler iyi beslendiğinde günlük 3 kilo süt veriyor, keçi ortalaması olarak çok iyi miktar. Yerli keçi ırkı ise günlük yarım kilo süt veriyor. Bana 'bu keçiler sıcak iklim hayvanları burada yaşamaz, ölür' deseler de ben yine de bu işe girdim ve başarılı oldum. İlkbaharda bunları getirdiğimde çok küçüklerdi. İlk kez doğum yapmaları sonrası sütlerini değerlendireceğim. Irk olarak yöremiz iklimine de dayanıklı olduklarını gördük."

"Bu iş için insanların elini taşın altına koymalarını bekliyorum"

Naim Ünaldı, saanen ırkı keçilerin bölgede yaygınlaşmasını ve vatandaşların bundan yararlanması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Saanen keçilerinin 2 bin rakımda yetişebildiğini, yaşayabildiğini insanlara göstermek istiyorum. Daha sonraki hedefimiz bu işi biraz daha modern anlamda yapıp keçi sütünü yöre insanına sevdirmek. Keçi sütü, anne sütüne eşdeğer çok faydalı bir süt. İnsanlara keçi sütünü sevdirip burada bir potansiyel oluşturmak istiyoruz. 500 başlık bir çiftlik kurabilirsek, en az 10 aile bu işten ekmek kazanır. Bu iş için insanların elini taşın altına koymalarını bekliyorum."

Ünaldı, kısıtlı imkânlarla bu işi hayvancılıkla ilgilenen yöre insanına sevdirmeye çalıştığını anlatarak, önümüzdeki süreçte kendisinin de çiftliğinin kapasitesini artırmayı planladığını sözlerine ekledi.

Saanen keçileri Doğu Anadolu iklimine de uygun

Kars İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Düzgün de saanen keçilerinin İsviçre'nin Saanen Vadisi'nde yetiştirilip dünyaya yayıldığını anlatarak, "Bu ırk, dünyanın hemen hemen her tarafına götürülmüştür. Genel olarak adaptasyon yeteneği yüksek bir ırktır. 1959'un başında Türkiye'ye de getirilmiş ve halen saf ve melez olarak yetiştirilmektedir." dedi. 

Doğu Anadolu iklimine de uygun olmasına rağmen nadir olarak beslenen saanen keçilerinin götürüldüğü alanlara çabuk adapte olduklarını ve Kars'ın Sarıkamış ilçesinde de bu konuda sıkıntı yaşamadığını ifade eden Düzgün, şunları söyledi:

"Saanen ırkının en önemli özelliklerinden biri, farklı iklim koşullarına uyma yeteneğidir. Götürüldüğü yerlere çok çabuk adapte olabilen saanen ırkı keçileri yemleme ve mera koşullarına karşı çok duyarlıdır. Yüksek verim yeteneği ancak iyi bakım ve besleme koşullarında ortaya çıkar. Yemden yararlanma yeteneği yüksek olan ve erken çağda cinsi olgunluğa ulaşan bu keçiler hızlı ürerler."