''Pestilin Marka Değeri'' toplantısı

12 January Thursday, 2017
Gümüşhane'de 27 pestil üretim tesisi ile ''Pestilin Marka Değeri'' toplantısı yapıldı. Toplantıda pestilin geleneksel ürün sınıfından çıkartılıp modern üretime geçirileceğinin ve ihracat için çalışmaların sürdüğünün altı çizildi.
''Pestilin Marka Değeri'' toplantısı

Pestil ve köme… Anadolu’nun geleneksel lezzetleri arasında…

Gümüşhaneli üreticiler ise bu geleneksel lezzetin sınırları aşması için çalışıyor.

27 pestil köme üretim tesisi "Pestilin Marka Değeri" konulu toplantıda bir araya geldi.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Gümüşhane Valisi Okay Memiş, "Pestilin Marka Değeri" konulu toplantıda "Türkiye genelinde üretilen toplam pestil köme üretimi bin 625 ton. Gümüşhane tek başına 5 bin ton pestil üretiyor." dedi.

Vali Memiş, Gümüşhane'nin Türkiye'nin büyük oranda pestil ve köme ihtiyacını karşıladığını belirterek, şunları söyledi:

"Gümüşhane’de Türkiye’nin en iyi pestili üretiliyor. Tüm Türkiye’de üretilen pestil ve kömenin 3 katı bir üretim gerçekleştiriliyor. Pestil köme tebliğinin çıkarılması için hazırlanan çalışma Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına sunuldu. Konuyu ısrarlı bir şekilde takip ediyoruz. Tebliğin çıkması demek üretimimizin artması, standardımızın yükselmesi ve ihracatımızın başlaması demek. Üretimimizi daha da artırmak ve dış piyasaya da açılmak durumundayız."

Gümüşhane’ye son 14 yılda 6 milyar lira harcama yapıldığını hatırlatan Memiş, pestili geleneksel üründen çıkarıp modern ve AB standartlarına çıkaracaklarını kaydederek, "Türkiye genelinde üretilen toplam pestil köme üretimi bin 625 ton. Gümüşhane tek başına 5 bin ton pestil üretiyor. Gümüşhane’de üretilen pestilin, değerine ulaşmasını istiyoruz. Tebliğ çıkarılarak, bir standart getirilmesini istiyoruz." diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen ise toplantıda yaptığı konuşmada, Gümüşhane pestil ve kömesiyle ilgili bir standart belirlendiğini anlattı.

Toplantının sonunda katılımcılar görüş ve önerilerini dile getirdi.