Pastırma satışlarının büyük bölümü hediyelik

17 November Monday, 2014
Türkiye'nin pastırma üretim merkezi Kayseri'de satışların büyük bölümü hediyelik olarak gerçekleşiyor.
Pastırma satışlarının büyük bölümü hediyelik

Türkiye'nin pastırma üretim merkezi Kayseri'de satışların büyük bölümü hediyelik olarak gerçekleşiyor.

Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Şaban Ünlü, pastırmanın hazırlanan özel hediyelik kutularda satıldığını söyleyerek, Türkiye genelinde pastırmanın yüzde 85'e yakınının Kayseri'de üretildiğini ve sadece Türkiye içinde değil özellikle gurbetçiler aracılığıyla dünyanın dört bir tarafına hediyelik olarak götürülebildiğini söyledi.

Kayseri'deki pastırma satıcılarının tamamının şehir dışında müşterilerinin olduğunu ve kargoyla sipariş gönderdiklerini anlatan Ünlü, İstanbul'daki bir müşterinin Kayseri'den Ankara'ya hediyelik pastırma gönderebildiğini ifade etti.

Ünlü, geçmiş yıllarda pastırmanın, bu kadar pahalı olmadığı için ve insanların yiyecek alternatifinin azlığı nedeniyle dilimlenmeden tüm satıldığını, günümüzde ise ince ince dilimlenerek 250 ve 500'er gramlık hediyelik kutulara konulduğunu anlattı.

Ünlü, “Günümüzde sadece dilimleme işlemini yapması için tezgahtar çalıştırılıyor. Vakumlanan pastırma uzun süre bozulmadığı için dünyanın her yerine hediye olarak gönderilebiliyor. Pastırma esnafının satışlarının büyük bölümü de hediyelik. Kayseri'de evine pastırma alıp da yiyen insan sayısı çok az” dedi.

Pastırmanın ince doğranmışının makbul olduğunu, kalın doğranan pastırmanın yeme güçlüğü nedeniyle tercih edilmediğini belirten Ünlü, "İnce pastırmayı yemesi daha kolaydır. Ayrıca kutuya konulduğunda daha fazla yer kaplar. Hediyelik 250'şer gramlık alındığı için müşteriler de ince doğranmasını istiyor” şeklinde konuştu.

Ünlü, altınla yarışan pastırmayı pahalı olması nedeniyle daha çok maddi durumu iyi olan kişilerin değer verdikleri kişilere gönderdiğini ifade ederek, pastırmanın, çikolata, pasta veya diğer hediyelik ürünlerden daha kıymetli bir hediye olarak görüldüğünü söyledi.

Birçok kişinin pastırma yerken yüzeyindeki çemeni sıyırdığını belirten Ünlü, "Pastırmaya lezzet veren çemenidir. İnsanlar koku yaptığı düşüncesiyle üzerindeki çemeni sıyırıp yiyor. Çemensiz pastırma, pastırma değil et kurusu olur. Ayrıca pastırma kuru fasulye veya nohut gibi yemeklerin içine katılarak yenmez. Yemeklerin yanında çiğ söğüş olarak, alüminyum folyoda pişirilerek veya üzerine yumurta kırılarak yenmesi tercih edilir. İyi pastırma, kaliteli pastırma yemeklerin içine konmaz başlı başına tüketilir" diye konuştu.

Ünlü, pastırmanın perakende kilogram satış fiyatının 55 ile 75 lira arasında değiştiğini söyledi.