Pamukkale’de kekik paneli yapıldı

13 February Thursday, 2014
Pamukkale’de düzenlenen kekik panelinde kekik tarımında yabancı ot mücadelesi, bakım, gübreleme ve kurutma süreçleri irdelenerek daha verimli ve kaliteli üretim yapılabilmesi için gerekli hususlar ele alındı.
Pamukkale’de kekik paneli yapıldı

Pamukkale'de düzenlenen kekik panelinde kekik tarımında yabancı ot mücadelesi, bakım, gübreleme ve kurutma süreçleri irdelenerek daha verimli ve kaliteli üretim yapılabilmesi için gerekli hususlar ele alındı.

Toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Denizli İl Müdürü Sezgin Kutlu, Kütaş Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Gürel ve çok sayıda üretici katıldı.

Kütaş Tarım Genel Müdürü Tayfun Akın'ın başkanlık ettiği panele Hüseyin Akdemir, Mefa Kocabıyık, Cemal Ceviz ve Cüneyt Yumrukkaya ise konuşmacı olarak katıldı.

Açılış konuşmasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Denizli İl Müdürü Sezgin Kutlu, tarımda pazarlamanın çok önemli olduğunu, üretimde kaliteye önem verilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Kutlu ayrıca, kekik üreticilerinin son yıllarda emeğinin karşılığını aldığını, kekik üretiminde lider Denizli'nin mevcut üretim kapasitesinin üzerine çıkması gerektiğini söyledi.

Sezgin Kutlu, pazarlamada bir sorun olmadığını ve üreticilerin kaliteli kekik üretmek için çalışmaları gerektiğini kaydetti. 75-80 bin dekar olan kekik üretim alanını 120 bin dekara çıkarılabileceğini, bunun pazarının olduğunun ihracat rakamlarından anlaşıldığını dile getirdi.

İl Müdürü Kutlu, bölgede hasada yakın zamanlarda ve hasat başladığında ürünlerden numuneler alınacağını ve incelemeler sonucunda olumsuzluklarla karşılandığı durumda da cezai müeyyide uygulanacağını kaydetti.

Denizli'de üretilen kekiğin yaklaşık yüzde 60-70'lik kısmının ticaretini ve ihracatını yapan özel bir firma tarafından organize edilen panelde ayrıca kekik tarımında yabancı ot mücadelesi, bakım, gübreleme ve kurutma süreçlerinde daha verimli ve kaliteli üretim yapabilmek için dikkat edilmesi gereken hususlar ele alındı.

Tek başına Türkiye üretiminin yüzde 89'unu karşılayan ve dünya kekik ticaretinde önemli bir yere sahip olan Denizli'de 83 bin 445 dekar alanda 12 bin 183 ton kekik üretimi yapılmakta.