Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Emine Çıkman, yüksek kelebek popülasyonunun pamuk üretiminde verim kaybına neden olabileceğini söyledi.
Lifiyle tekstil, çiğidiyle yağ sanayisi, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ham madde sağlayan pamuk, Türk ekonomisinin vazgeçilmez tarım ürünleri arasında yer alıyor.
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Emine Çıkman, Türkiye'deki pamuğun yüzde 42'sinin Şanlıurfa'dan karşılandığını söyledi. Harran Ovası'nın yüzde 90'ına yakınında pamuk tarımı uygulandığını hatırlatan Çıkman, "Bu yıl yüksek kelebek popülasyonu pamukta verim kaybına neden olabilir. Çünkü bu canlılar pamuğun elma, koza ve tarağıyla besleniyor" dedi.
Çiftçilerin bu konuda dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Çıkman, "Kelebekler, kimi zaman pamuğa ekonomik düzeyde zarar verebilecek popülasyona ulaşabiliyor. Bunlardan 'yeşil kurt' olarak bilinen türü ovada sıkça görülüyor. Söz konusu zararlı pamuk kozasına girerek besleniyor ayrıca zararlı mantarını bulaştırıyor. Dolayısıyla bu durum hastalıkların taşınmasına neden oluyor. Bu anlamda kelebek, pamukta ürün kaybına yol açabiliyor" şeklinde konuştu.
Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen de. çiftçilerin, bölgede çok sayıda görülen kelebek popülasyonuna karşı dikkatli olması gerektiğini söyledi. Üreticilerin geçen yıl da tahtakurusuyla mücadele ettiğini hatırlatan Öztürkmen, "Ümit ediyoruz ki çiftçilerimiz kelebek için önceden tedbir alır ve herhangi bir zarara uğramaz" dedi.