Osmanlı tarihinde pek çok çinide desen olarak kullanılan, ancak uzun yıllardır görülmeyen lale türüne Aydın’da rastlandı. Tesadüfen bir evin bahçesinde biten laleler uzmanlarca koruma altına alındı. Şimdi Osmanlı lalesinin yaygınlaşması sağlanacak.
Osmanlının kayıp lalesi Aydın’da görüldü.
Tarihte pek çok çinide desen olarak kullanılan, ancak uzun yıllardır görülmeyen ve Latince adı Tulipa Clusiana olan kayıp laleye bir bahçede rastlandı.
Lalelerin bittiği bahçenin sahibi Emine Şireci, Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği EKODOSD’a haber verdi. Dernek Başkanı Bahattin Sürücü ile birlikte inceleme yapan Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Çelik, çiçeğin türünü açığa çıkardı.
.Aydın’ın en güzel Akdeniz fitocoğrafya bölgesinin bitki türlerini bünyesinde barındırdığına dikkat çeken Çelik, “Aydın, bitki çeşitliliği açısından oldukça önemli konumda yer almaktadır. Böyle önemli ve güzel bir bitki türünün korunması, izlenmesi ve üretilmesine yönelik çalışmaların devam etmesi gerekiyor. Biz de üniversite olarak bu tip çalışmalara destek vermekteyiz. EKODOSD derneğinin yardımıyla bu türün birlikte izlenmesini, çoğaltılmasını ve tanıtılmasını yapacağız. Bu tip günyüzüne çıkarılmamış bitki zenginliklerimizin kaybolmaması için duyarlı vatandaşlarımız tarafından haberdar edilmemiz çok önemlidir. Bu bitkinin burada korunmasını sağlayan başta Emine Şireci’ye ve EKODOSD derneğine duyarlılıkları nedeniyle teşekkür ederim” dedi.
Başkan Sürücü de “Bu tür nadir bitki türleri, dünyada yaygın bir şekilde yapılan botanik turizmi açısından da çok önemlidir. Burada özel bir koruma altında olsa da doğada birçok önemli endemik ve nadir bitkilerimiz de bulunmaktadır. Kırsalda gittiğimiz yerlerde yöre insanlarına bitki kaçakçılığı konusunda da bilgilendirme yapıyoruz.” şeklinde konuştu.
Bahçesinde ekim yapmayacağını söyleyen ev sahibi Emine Şireci, lalenin korunması için elinden geleni yapacağını söyledi.