Osmaniyede bir girişimci profesyonel anlamda serbest dolaşım sistemiyle yumurta tavuğu yetiştiriciliğine başladı. Bu çiftlikteki tavuklar olabildiğince özgür.
Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde bir girişimci profesyonel anlamda serbest dolaşım sistemiyle yumurta tavuğu yetiştiriciliği yapmaya başladı.
Kadirli’de girişimci Ahmet Aktuğ’ya ait tesiste konusunda uzman ekibin de desteğiyle serbest dolaşım sistemiyle 2 bin yumurta tavuğu yetiştiriciliği yapılıyor.
Osmaniye’de ilk olan, 2 dekar alan üzerinde kurulan tesisin sadece 250 metrekaresi kapalı kümes konumunda. Tesisin geriye kalan kısımlarında serbestçe hareket eden tavuklar gün boyu yeşil alanlarda yayılıyor. Serbestçe dolaşan tavuklar araziye ekilen yonca, maydonoz, pancar, semizotu, tere, roka, ıspanak gibi sebzelerle gün boyu besleniyorlar.
Gün içerisinde tavuklar arazi içerisinde serbest dolaşarak isterlerse yeşil yem, istedikleri zaman kümes içinde yemliklerden sünni yem yiyebiliyor. Tavuklar kümes içinde oluşturulan özel bölmelere veya da açık arazide kendileri oluşturdukları folluklara yumurtlayabiliyor. Yumurtalar düzenli olarak işletmedeki görevli tarafından toplanarak tazeliğini kaybetmeden çevre illere ve Kadirli ilçesindeki marketlere pazarlanıyor.
İşletmede çalışan yetiştirici Hakan Bozdağan, tavukların bakım ve kontrollerinin düzenli olarak yapıldığını belirtti. Bozdoğan, tavukların ihtiyaçlarını karşılamak için gezinti alanlarına gölgelik, çalılık, yeşillik, suluk, yumurtalık, topraklı ve küllü alanlar oluşturulduğunu kaydetti.