Osmaniye Amanos Dağlarında halk arasında kılıç otu olarak bilinen ve Gladiolus Osmaniyensis adı verilen yeni bir bitki keşfedilerek, uluslararası alanda tescil ettirildi.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Sağıroğlu, Ocak ayında Osmaniye yöresi Amanos Dağları’ndaki çalışmaları sırasında, halk arasında ‘kılıç otu’ olarak bilinen ve ‘Gladiolus Osmaniyensis’ adını verdikleri bitkinin keşfedildiğini ve bunu uluslararası alanda tescil ettirdiklerini söyledi.
Doç. Dr. Sağıroğlu yeni keşfettikleri Gladiolus Osmaniyensis bitki türünün sadece Osmaniye yöresinde yayılış göstermesinin uluslararası anlamda ve Türkiye açısından önemine değinerek, bitkinin halk açısından romatizma ağrılarında, kaşıntı ve benzer hastalıklarda kullanıldığını söyledi. Bitkinin keşif sürecine ilişkin bilgi veren Doç.Dr. Mehmet Sağıroğlu, “Yaptığımız saha çalışmalarında yeni türler keşfediyoruz. Ocak ayında keşfettiğimiz bu türlerden bir tanesi de, bilimsel dergide yayınlanan Türkçesi ‘kılıç otu’ olarak bilinen bir bitki. Latincesi ‘Gladiolus Osmaniyensis’ olarak biz bu bitkiyi adlandırdık” dedi. Keşfedilen bitkinin Türkiye’de Osmaniye bölgesinde yayılış gösterdiğini ve bu bitkinin dünyada toplam 260 civarında türü olduğunu söyleyen Sağıroğlu, “Bizim bulduğumuz bu bitki, yani adı ‘Gladiolus Osmaniyensis’ olan bu bitki Türkiye’de Osmaniye bölgesinde yayılış gösteriyor, Osmaniye Amanos Dağları’nda. Başka bir bitki üzerine araştırma yaparken bu bitkiyi keşfettik. Bu bitkinin dünya da toplam 260 civarında türü var. Bu türlerin çoğu da özellikle Afrika da tropikal alanlarda yayılış gösteriyor” diye konuştu.