Organik ürün projesi tüm Türkiye’ye örnek olacak

19 December Thursday, 2013
Burhaniye’nin Kırtık köyünde devlet-köylü-sanayici işbirliğiyle başlatılan Organik Bitki ve Bitki Özü Üretim Projesiyle üreticilerin geliri artacak.
Organik ürün projesi tüm Türkiye’ye örnek olacak

Balıkesir'de devlet, köylü ve sanayici iş birliğiyle hazırlanan proje ve imzalanan protokol kapsamında, Burhaniye'nin Kırtık köyünde üretilen organik ürünler, bir firma tarafından satın alınacak ve elde edilen organik ürünlerden Türkiye'de ilk kez organik bitki özü stoğu oluşturulmaya başlanacak. 3 yıl önce Burhaniye Kaymakamlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Burhaniye Belediye Başkanlığı, Ziraat Odası, Kent Konseyi ve ortaklaşa çalışmalarıyla Kırtık köyünde başlatılan 'Organik Tarım Projesi'nde aşama kaydedildi ve proje ülkeye örnek olacak bir hale geldi. Köydeki 43 üretici, devlet desteği ve denetimiyle elde ettiği organik ürünleri, projeye dahil olan bir Ar-Ge firmasına satmaya başladı. Türkiye'nin en gelişmiş bitki özü üretim firması olan şirket ise, köylüden satıl aldığı organik ürünlerin özünü elde ederek Türkiye'de yapılmayanı yapmaya hazırlanıyor. Dünyada yalnızca birkaç gelişmiş ülkede üretildiği sanılan organik bitki özü sayesinde ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlanması bekleniyor. Burhaniye Kaymakamı Osman Yenidoğan, projeyle ilgili bilgi verdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Dursun Okur, Kırtık Köyü Muhtarı Mahir Açar, Kale Natürel isimli Ar-Ge firması yetkilisi Faruk Durukan'ın katıldığı toplantıda konuşan Kaymakam Yenidoğan, "Projemiz 3 yıl önce Kırtık köyü Sinekli Yaylası'nda 34 çiftçi ile hayata geçirildi. 2013 yılında ise organik tarım projesi 43 üreticimizle devam ediyor. Bugün çalışma alanımız içerisinde 130 hektar alanda çam fıstığı, 45 hektarda meyve ve sebze, 108 hektarda ise zeytin tarımı yapılmaktadır. Zeytin tarımı ise 2013 yılında çalışmalar arasına alınarak, zeytinyağı işleme tesisi ve elde edilen organik ürünlerin ekstreleri çıkarılarak yine organik bir şekilde işlenecektir" diye konuştu

Yenidoğan, ilçenin organik tarımda söz sahibi olabilmesi adına zirai ürünlerde arpa, buğday, barbunya, biber, çavdar, çilek, domates, fasulye, hıyar ve üzüm dışında, organik tarıma geçiş sürecinde ise çam fıstığı, elma, ceviz, badem, kiraz, erik, incir, ayva ve zeytin çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

2011 yılında 26 üreticiye 20 bin 585 TL, 2012 yılında 31 üreticiye 12 bin 825 TL destekleme primi verildiğini ifade eden Kaymakam Yenidoğan,"3 yıllık çalışmanın sonucunu sertifikasyon kurulu takip ediyor. Zeytin, ayva, ceviz, incir ve ayvada geçiş sürecini tamamladık. Artık Kaz Dağlarında ve Marda Dağlarında yeni alternatif ürünler oluşturmalıyız" ifadelerini kullandı.

Ar-Ge firması sahibi ve proje destekçisi Faruk Durukan ise, organik bitki özü üretimi metotlarının dünyada hiçbir yerde bilinmediğini ifade ederek, Türkiye'de ilk kez organik bitki özü üreterek ülke ekonomisine ciddi girdiler kazandıracaklarını bildirdi.