Ordu Ulubey Ziraat Odası 480 Çiftçiye Hizmet Veriyor

24 July Friday, 2015
Türkiye genelinde çiftçilerin en büyük yardımcısı olan tarım danışmanları Ordu'nun Ulubey ilçesinde de üretimin her aşamasında yer alarak üreticilerin kaliteli üretim yapması ve daha fazla kazanabilmeleri için mesai yapıyor.
Ordu Ulubey Ziraat Odası 480 Çiftçiye Hizmet Veriyor

Ordu’nun Ulubey ilçesinde, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü yetkilileri Ulubey Ziraat Odası’nda tarımsal yayım ve danışmanlık faaliyetinde bulunan danışmanları görev yerlerinde ziyaret ederek yapılan çalışmaları inceledi.

Ordu’da 20’si üretici örgütleri, 10’u serbest tarım danışmanları ve 1 tanesi de özel olmak üzere toplam 31 kurum ve kuruluş tarafından tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti veriliyor.

Bu 31 kuruluş 108 tarım danışmanı ve 11 yöneticisi ile 7 bin 123 çiftçiye tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti götürüyor.

Ulubey Ziraat Odası bünyesinde danışmanlık hizmeti veren danışmanlar fındıkta budama, gübreleme, ilaçlama, topraktan numune alma gibi birçok tarımsal faaliyeti uygulamalı olarak çiftçilere gösteriyor.

Danışmanlar fındığa ek gelir getirici olarak özellikle ceviz, kayın mantarı, kivi yetiştiriciliği başta olmak üzere birçok konuda çiftçileri teşvik ediyor ve danışmanlık hizmeti veriyor.

Bölgede yürüttükleri çalışmalar hakkında açıklama yapan Ulubey Ziraat Odası bünyesinde Tarım Danışmanı olarak görevli Murat Baykal, Oda bünyesinde 480 çiftçiye hizmet verdiklerini belirtti. Bu çiftçilerin çoğunluğunun fındık üreticisi olduğu için kendilerinin bölgede fındık üretimi konusunda ihtisaslaştıklarını ve bu yönde çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Baykal, çiftçilere fındıkta budama, gübreleme, ilaçlama ve zararlılarla mücadele konularında eğitimler verdiklerini ifade etti.

Baykal, bu çalışmaların dışında ceviz aşısı, kayın mantarı gibi konularda da üreticilere destek vererek onların gelirlerini çeşitlendirmeye çalıştıklarını kaydetti.

 

Bölgede çiftçilik yapan Kadir Varol ve Kamil Varol da tarım danışmanlarının desteğinden faydalanan isimler arasında. Önceden yalnızca fındık üretimi yapan iki kardeş, Tarım Danışmanı Elvan Erdoğmuş’un katkılarıyla ürün çeşitlendirmesi çalışması kapsamında ceviz üretimine başladı. Geçtiğimiz yıl danışmanlarının ceviz aşısı tavsiyesiyle aşılama yaptırarak ceviz üretimine başladıklarını belirten Varol, ziraat danışmanlarının üretimin her aşamasında kendilerine büyük destek sağladıklarının altını çizdi. 

Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü yetkililerinin bir sonraki durağı ise kayın ağacı kütüğünde mantar yetiştiriciliği yapan Mithat Yeşilkaş’ın üretim istasyonu oldu. Bölgede açılan kursların ve çalışmaların etkisiyle önder çiftçiler kayın mantarı yetiştiriciliğine de ilgi göstermiş. Kendine ait mütevazı bir yeri bulunan Mithat Yeşilkaş adlı çiftçi, sahibi olduğu 25 adet kayın ağacı kütüğünde üretime başlamış.

Tarım Danışmanı Murat Baykal’ın verdiği bilgiye göre Yeşilkaş, tam kapasite üretime ulaştığında mantar hasadından 300 kg verim alabilecek. Bu da çiftçinin yıllık 3 bin liralık bir ek gelire kavuşması anlamına geliyor.

Bölgede incelemelerini sürdüren Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü yetkilileri kayın mantarı yetiştiriciliği yapan Tarım Danışmanı Hakan Çakmak’ın üretim yaptığı yeri de ziyaret etti. Hakan Çakmak’ın burada kendi imkânlarıyla kayın mantarı yetiştiriciliği yaptığını belirten Murat Baykal bu çalışmalar hakkında da bilgiler verdi. Baykal, Çakmak’ın sahibi olduğu istasyonda kendilerinin deneme amaçlı olarak mantar üretimi yaptıkları ve olumlu sonuç almaları halinde bunu daha büyük üretim sahalarına taşıyacakları bilgisini verdi.