Okul Sütünde düğmeye basıldı

08 January Wednesday, 2014
İkinci dönem dağıtılacak okul sütlerinin anlık takibi için hazırlanan Okul Sütü Modülü'ne ilişkin 81 ildeki il ve ilçe milli eğitim müdürleriyle okul sütü komisyonu üyelerine eğitim verildi.
Okul Sütünde düğmeye basıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliğinde yürütülen okul sütü programı kapsamında, ikinci dönem dağıtılacak okul sütlerinin anlık takibi için hazırlanan Okul Sütü Modülü'ne ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı 81 ildeki il ve ilçe müdürleriyle okul sütü komisyonu üyelerine eğitim verdi.

Programa ilişkin işlemlerin sağlıklı yürütülmesi için MEB tarafından hazırlanan Okul Sütü Modülü'yle, süt dağıtılan okullar anlık takip altına alınarak, süt içen çocuklarda oluşabilecek alerjik reaksiyonlar, okullara dağıtılan süt miktarı, kaç velinin çocuğunun süt içmesi için izin verip vermediği gibi konular izlenecek ve gerekli tedbirler alınacak.

Modüle ilişkin 81 ilde süt dağıtımında görevli olacak il ve ilçe milli eğitim müdürleri, il ve ilçe MEBS görevlileri, il ve ilçe okul sütü komisyon üyelerine Bakanlık tarafından eğitim verildi.

Eğitimin açış konuşmasını online yapan Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, çocuklara süt içme alışkanlığını kazandırmak, yeterli ve dengeli beslenmelerine katkıda bulunmak, sağlıklı büyüme ve gelişmelerini sağlamak amacıyla okul sütü programının, ikinci dönem itibariyle haftada 3 gün olmak üzere yeniden uygulanacağını belirtti.

Kocabıyık, okul sütü programında iş ve işlemlerinin sağlıklı bir şekilde takibi, kontrol ve değerlendirilmesi ile muhtemel tereddütlere daha hızlı çözüm üretilebilmesi amacıyla Okul Sütü Modülü'nün hazırlandığını anlattı.

Okullarda sütlerin güvenli, serin, kuru ve güneş almayan ortamlarda saklanması gerektiğini söyleyen Kocabıyık, süt dağıtımından önce "Süt alerjisi veya laktoz intoleransı varlığı tespitine yönelik" velilerin doldurmasını istedikleri izin formunun okul müdürlükleri aracılığıyla e-Okul sistemine işlendiğini hatırlattı. Kocabıyık, velisinin süt içmesine izin vermediği öğrencilerin, kapsam dışında tutulacağını ifade etti.

Süt içtikten sonra rahatsızlanan öğrenci olursa, okul yönetiminin, öğrenciyi en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna göndereceğini ve ailesini bilgilendireceğini söyleyen Kocabıyık, okul yönetiminin, İl Okul Sütü Komisyonu'na durumu bildireceğini ve analiz sonuçlanıncaya kadar analize konu üretim partisi sütlerin dağıtımının durdurulacağını söyledi.

Okulların pazartesi, çarşamba ve cuma günleri yapılan süt tüketimini günü gününe sisteme işleyeceğini, ilçe milli eğitim müdürlüklerinin ise bu girişlerin düzenli bir şekilde yapılıp yapılmadığını sistem üzerinden takip edeceğini söyleyen Kocabıyık, eksikleri bulunan okulların yönlendirilerek okul müdürlerine destek verileceğini kaydetti.

Kocabıyık, izleme ve değerlendirme amacı ile istenilen tarihlerde ve dönem sonunda grafik destekli rapor alınabilmesi için çalışmaların devam ettiğini ifade ederek, modülün kullanıcı dostu ve ilerde süt dışında dağıtılabilecek farklı ürünlere de uyarlanabileceğini belirtti.

Bu yıl okul sütü dağıtımı ülke genelinde resmi, özel anaokulu, uygulama sınıfı, anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine eğitim öğretim yılının ikinci yarısından itibaren başlayacağını ifade eden Kocabıyık, bu yıl okul sütünden 6 milyon öğrencinin yararlanmasının beklendiğini sözlerine ekledi.