Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Yüksekokulunda eğitim gören altı öğrenci, hazırladıkları proje kapsamında önce lokanta açtı, ardından lokantada "askıda yemek" uygulaması başlattı.
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu'nda eğitim gören altı öğrenci, hazırladıkları proje kapsamında önce lokanta açtı, ardından lokantada "askıda yemek" uygulaması başlattı.
Sağlık Yönetimi Bölümü 3. sınıf öğrencisi Uğur Yaşlı, girişimcilik ve KOBİ dersi hocasının öğrencilerden proje hazırlamalarını istediğini belirtti.
Bunun üzerine Osmanlı'dan günümüze kadar yaşatılan "askıda ekmek" geleneğinden esinlenerek bu projeyi hazırladıklarını anlatan Yaşlı, "Osmanlı döneminde bir kişi fırına gittiğinde ihtiyacından fazla bir ekmek alırmış ve bunu maddi durumu iyi olmayanlar için orada bırakırmış. Biz de Osmanlı'nın paylaşımcı ruhunun en güzel örneği olan bu geleneği örnek aldık" dedi.
Sınıfındaki 6 arkadaşıyla İnönü mahallesinde kiraladıkları iş yerinde bir aylık çalışmanın ardından lokanta açtıklarını dile getiren Yaşlı, yaklaşık iki aydır faaliyette olan lokantalarında askıda yemek projelerini başlattıklarını ve müşterilerinin yedikleri yemeğin ücretini öderken bir çorba ya da bir tabak yemek parası bırakmaya başladıklarını kaydetti. Uğur Yaşlı, kendilerinin de bunun ardından çorba ve yemek için pullar hazırladıklarını ve müşterilerinin çorba parası bıraktıklarında çorba pulu, yemek parası bıraktıklarında da yemek pulunu hazırladıkları panoya yapıştırdıklarını ifade etti.
Yaşlı, uygulamanın özellikle öğrencilerin dikkatini çektiğini ifade ederek, "Öğrenciler bize 'askıda yemek var mı' diye soruyor, varsa gelip yemeklerini yiyorlar. Yenilen çorba ya da yemek ise ona göre pulu panodan kaldırıyoruz. Lokantamızda altı arkadaş çalışıyoruz. Hepimiz üniversite öğrencisiyiz. Gece öğrenim görenler gündüz, gündüz öğrenim görenler ise akşam saatlerinde çalışıyor" diye konuştu.
Abdülaziz Peksoy ise, girişimcilik ve KOBİ dersinin kendilerini cesaretlendirdiğini kaydederek, iş yerlerinin halinin çok kötü durumda olduğunu ve tadilat yapmaları gerektiğini, bu nedenle 30 bin liranın üzerinde harcama yaptıklarını belirtti. Masraflarını karşılamak için kredi desteği almak üzere KOSGEB'e başvurduklarını ifade eden Peksoy, başvurularının kabul edildiğini yaptıkları harcamanın bir kısmının kendilerine kredi olarak verileceğini, diğer kısmını ise okul harçlıklarından karşıladıklarını ifade etti.