Türkiye'ye gelen Benin Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi, beraberindeki 30 kişilik bakan, bürokrat ve mühendisleriyle birlikte 1934 yılında Atatürk tarafından kurulan Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsünü ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
Türkiye'ye gelen Benin Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi, beraberindeki 30 kişilik bakan, bürokrat ve mühendisleriyle birlikte 1934 yılında Atatürk tarafından kurulan Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsünü ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
Aydın Valisi Erol Ayyıldız, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Politikalar Genel Müdürü Mustafa Burak ve Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur'un ev sahipliğinde yapılan ziyarette 5 yıl önce iki ülke arasında başlatılan pamuk araştırma ve geliştirme çalışmaları değerlendirildi.
Aydın Valisi Erol Ayyıldız, TİKA desteğiyle yapılan pamuk araştırma çalışmalarının, Benin için büyük önemli olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin gururu olan Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü'nün, Benin başta olmak üzere Afrika'nın diğer ülkelerine araştırma-geliştirme desteğini verdiğini kaydetti.
Benin Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi, Türkiye'nin Afrika ile diyalogunun artmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye'nin dünyanın 16. büyük ekonomisi olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin büyük hedefleri olduğunu ve ilk 8 ya da 9 ekonomiden biri olmayı planladığını belirten Yayi, ilerlemek için Afrika ile daha çok el ele vermesi gerektiğini kaydetti.
Ülkelerinde Mısır, pirinç, palmiye yağı ve ananas üretildiğini ve deniz ürünleri de bulunduğunu sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Yayi, ülkelerinde yetiştirilen pamuğun önemli bir kısmının ihraç edildiğini anlatarak Türkiye ve Beninli girişimcilerin bu alanda yapacakları ortak yatırımların iki ülkenin bağlarını güçlendireceğini kaydetti.
Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu Müdürü Sadettin Öztürk ise, 2012 yılında Benin Cumhurbaşkanı'nın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ziyaretlerinde Benin pamuğunun yetiştiriciliğinde kendilerine yardımcı olunmasını talep ettiğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün talimatları doğrultusunda Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı ile Enstitünün işbirliğine giderek Benin'de Pamuk Yetiştiriciliği diye bir proje oluşturduğunu belirten Öztürk, bu projede ilk iş olarak TİKA ve İstasyon elemanlarının 2012 ve 2013 yıllarında değişik zamanlarda Benin'e giderek durum tespiti yaptıklarını söyledi.
Benin'in pamuk üretimindeki en büyük sıkıntısı verimin çok düşüklüğü olduğunu vurgulayan Öztürk, bunun nedeninin yeterli gübrelemenin, ilaçlamanın, mekanizmanın olmaması ve iptidai olarak insan eliyle yapılması olduğunu söyledi.