Narenciyeyi destek tuzaklar koruyacak

15 August Monday, 2022
Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü başta narenciye olmak üzere bazı meyvelere zarar veren Akdeniz meyve sineğiyle mücadele kapsamında üreticilere kitlesel yakalama tuzağı dağıtımı yaptı.
Narenciyeyi destek tuzaklar koruyacak
Haber: Adana İl Enformasyon

Üreticiye tuzak desteği veriliyor, narenciyede kalite artışı hedefleniyor.

Narenciyenin başkenti Adana’da Akdeniz meyve sineğiyle mücadele kapsamında üreticilere kitlesel yakalama tuzağı dağıtıldı.
 
Vali Süleyman Elban, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ndeki törende, dağıtılan tuzaklarla çiftçilerin Akdeniz meyve sineğiyle mücadele etmesini ve ürünlerini korumasını amaçladıklarını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Yunus Bayram da Adana'da rakımın düşük olmasından dolayı zararlıya karşı mücadelenin zorlaştığını ifade etti.

Bayram, "Burada 12 bin dekarda mücadele yapılacak. Bizim bütün temennimiz, paydaşlarımızla biyolojik ve biyoteknik mücadeleyi organize ederek bunları kimyasal mücadeleye alternatif olarak üreticimize benimsetmek. Biyoteknik mücadeleyle aynı zamanda kalıntıyla da mücadele etmiş olacağız. Burada üretilen ürünler hem daha güvenli hem de kalıntısı minimize olacağı için iç tüketimde ve ihracatta kalıntı sorunu yaşamayacağız." diye konuştu.

"Tuzak kullanımının yaygınlaşmasını amaçlıyoruz"

Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin de turunçgil üretiminde en büyük sorunun Akdeniz meyve sineği olduğunu ifade etti.

Bakanlığın destekleriyle mücadelede etkinliğin arttığını söyleyen Tekin, şunları kaydetti: "Turunçgil ihracatında tolerans sıfırdır. Gönderdiğimiz ürünlerde bu tehdidi algılayan ülkeler bizden ürün alımını kesiyor. Bu şekilde olduğu zaman da çiftçimiz ciddi şekilde zarar görüyor. Bu 3-4 aylık sürede çok yoğun gayret sarf edip bu zararlıyla mücadeleyi etkinleştirmemiz gerekiyor. Sahadaki denetimleri ciddi şekilde artırıp bu mücadeleyi sürdürüyoruz. Tuzak kullanımının yaygınlaşmasını amaçlıyoruz. Tuzak demek hiçbir ilaç kullanılmadan yapılan mücadele demek. Sadece sinekleri yakalıyoruz, tuzağın içine girdikten sonra bir daha çıkamıyor ve oradaki ilaç etkisiyle ölüyor. "

Tekin, çalışmalar kapsamında toplam 42 bin tuzağın üreticilere teslim edileceğini belirtti.

Konuşmaların ardından üreticilere kitlesel yakalama tuzakları dağıtıldı.

Adana Valisi Süleyman Elban, İl Müdürü Muhammet Ali Tekin’le birlikte narenciye ağaçlarına tuzak astı.
 
“Akdeniz Meyve Sineği’ne Karşı Biyoteknik Ve Zehirli Yem Kısmi Dal İlaçlama Uygulamaları Projesi” kapsamında Adana’da; Tarım ve Orman Bakanlığı üreticilere yüzde 50 hibe desteğiyle toplam 7 bin dekar alanda kullanılacak kitle yakalama tuzakları dağıttı. Ayrıca narenciye üreticilerine yüzde 100 hibeli zehirli yem kısmi dal ilaçlama uygulamasında kullanılacak cezbedici ve kimyasal preparat desteği sağlandı. Proje toplam 11 bin 680 dekar alanda uygulanıyor.
adana akdeniz meyve sineği tuzak hibe destek biyoteknik mücadele tarım ve orman