Kumluca'da unlubit (pamuklu bit) zararlısıyla biyolojik olarak mücadele edebilmek için narenciye bahçelerine "savaşçı böcekler" salındı.
Kumluca'da unlubit (pamuklu bit) zararlısıyla biyolojik olarak mücadele edebilmek için narenciye bahçelerine "savaşçı böcekler" salındı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) projesi kapsamında, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü'nün (BATEM) de desteğiyle, narenciye bahçelerine "savaşçı böcekler" olarak bilinen parazitoit ve predetör böcekleri salındı.
Narenciye bahçelerindeki unlubit zararlısıyla biyolojik olarak mücadele edecek "savaşçı böcekler"le yapılan mücadelenin Bakanlık tarafından desteklendiğini ifade eden Gıda Tarım ve Hayvanlık Kumluca İlçe Müdürü Adem Aydın, faydalı böcek kullanımındaki amacın, doğal dengeyi koruyarak ürün yetiştirmek olduğunu söyledi.
Biyolojik mücadelenin yaygınlaşması için çaba sarf ettiklerini ifade eden Aydın, ilçede yaklaşık 30 bin dekar alanda narenciye üretimi yapıldığını ve narenciye bahçelerinin yüzde 50'sinde bu yıl biyolojik mücadele hedeflediklerini kaydetti.
İlçe Müdürü Aydın, üreticilerin biyolojik mücadele yöntemini tercih ederek, doğal dengeyi korumalarını ve kalıntısız üretim yapmalarını istedi.
Narenciye bahçelerine bırakılan savaşçı böceklerin, kimyasal kullanılmadığı takdirde kendilerinin çoğalarak gelecek yıllarda mücadelelerini sürdürdüklerini ifade eden Aydın, tüm çiftçilerin biyolojik mücadele yöntemini tercih etmeleri halinde başarı oranının daha yüksek olacağını söyledi.