Mersin\'in Mut ilçesinde günlük bin ton kayısı ihracatı gerçekleştiriliyor. Sezonun ortası olmasına rağmen kayısı fiyatları üreticinin yüzünü güldürüyor.
Mersin'in Mut ilçesinde günlük bin ton kayısı ihracatı gerçekleştiriliyor. Sezonun ortası olmasına rağmen kayısı fiyatları üreticinin yüzünü güldürüyor. Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar, ilk hasadı yapıldığında 20 liradan alıcı bulan sofralık kayısının, şu an 3 ila 4 lira arasında değişen fiyatlarla satıldığını belirtti.
Kayısı fiyatının geçen senenin iki katından fazla olduğunu ve kayısının bu yıl üreticiye para kazandırdığını belirten Acar, kayısının ilk olarak sebze haline geldiğini ve iç ve dış piyasada büyük bir canlılık olduğunu söyledi.
Bu yıl çiftçinin hasattan memnun olduğunu ifade eden Acar, “Geçen yıl Mut'ta 18 ihracatçı firma sebze halinde kayısı alımı yaptı. Bu yıl ise 20 ihracatçı bulunmakta. Mogador, Bebeko, Ninfa, Trintina, Çağatay, Septik ve İtalyan Tokalı kayısı cinsi 3 ila 4 TL'den alıcı bulmakta. Üretimin ortalarına gelinmesine rağmen bu cinsler halen fiyatını korumakta" diye konuştu.
Bu yıl Mut üreticisinin yüzünün güldüğünü vurgulayan Acar, geçen yıllarda girdiler yüksek, maliyet yüksek pazarın düşük olduğunu kaydetti. Bu sene üreticinin beklenen pazarı yakaladığını ifade eden Acar, “Şu anda 2 ila 2,50 lira arasında Septik kayısılar alıcı bulmakta ve 3 ila 4 lira arasında İtalyan Tokalı alıcı bulmakta. 15 gündür ihracatı olan Trintina kayısı ihracatta 1,80 ile 2,50 lira arasında alıcı bulmakta. Buda güzel bir rakam ve tatmin edici bir rakam çünkü mahsul verimli ve pazarı iyi geçiyor” dedi. Bu yıl kayısı kalitesinin tartışılmayacak kadar kaliteli olduğunu belirten Acar, kayısıların hiçbir ihracatçının bahane bulamayacağı kadar kaliteli olduğunu ifade etti.
Kayısıların genellikle Rus pazarlarına girdiğini, şu anda 20 firmanın Mut halinde ihracata Mut kayısısı aldığını belirterek, "Mut halinde 26 ihracatçı var. Bunların her biri günlük birer ikişer tır yüklemekte” dedi.
Mut'ta geçen yıl 80 bin tona yakın kayısı rekoltesi gerçekleştiğini hatırlatan Acar, “Bu yıl o rekolteye belki ulaşamayız ama yakın olur geçen yıla göre fiyatların iki katı olması nedeniyle ilçe ekonomisine bu yıl daha fazla katkısı olacaktır. Şu an ihracata günlük 35-40 kamyon gitmekte buda yaklaşık günlük bin tonun üzerinde demektir" diye konuştu.