Türkiye'nin önemli üretim merkezlerinden Fethiye ve yöresinde "kırmızı altın" olarak tabir edilen domatesin 1 Ekim'de başlayan ihracatı devam ediyor.
Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde 26 bin dekarlık örtü altı tarım alanında yaklaşık 8 bin çiftçi domates üretimi yapıyor. Ürünler yurt içinin yanı sıra yurt dışına da gönderiliyor. Türkiye'de Antalya'dan sonra en çok domates üretilen yer olarak kabul edilen bölgede, yılda yaklaşık 400 bin ton üretim gerçekleştiriliyor.
Bölgedeki hal birlikleri aracılığıyla başta Rusya olmak üzere Polonya, Ukrayna, Irak, Moldova, Bulgaristan ve Romanya gibi ülkelere ihraç edilen domatesin kilogramı 1,90 ile 2,2 lira arasında alıcı buluyor. Bölgedeki çiftçilerin ürettiği domates kalitesi, boyutu ve görünümüne göre ihracata ve iç piyasaya gidecek şekilde sınıflandırılıyor.
Fethiye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Å�aban Sarıkaya, bölgede yetişen ürünlerin ihracatına 1 Ekim'de başladıklarını söyledi. Bölgede yetişen domatesin sezon başlangıcından bu yana başta Rusya olmak üzere birçok ülkeye ihraç edildiğini bildiren Sarıkaya, "Sezon başlangıcından bu yana bir aylık dönemde 622 ton domates ihraç edildi. Geçen yıl aynı dönemde ise ihracatımız 251 ton olmuştu. Yani ihracata hızlı bir giriş yaptık" dedi.
Sarıkaya, her geçen yıl domates üretimine paralel olarak ihracatında artış yaşandığını, bölgede üretilen ürünlerin önceki yıllara göre daha kaliteli hale gelerek üründeki kalıntının en alt düzeye çekildiğine dikkati çekti. Bu yıl rekoltenin sıcak havadan dolayı çok fazla olmadığını belirten Sarıkaya, domates ihracatında bu yıl geçen yılın altına düşmemeye çalışacaklarını vurguladı.
Fethiye Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Atabey Akgün de ekim ayı itibarıyla ihracat sezonunun açıldığını, domatesin yanı sıra diğer sebze ve meyve ürünlerinin de ihraç edildiğini anlattı. Üreticilerin en iyi şekilde ürünlerini yetiştirdiğini, ihracata sevk olacak şekildeki ürünlerini ihracatçı firmalara teslim ettiklerini dile getiren Akgün, ürünlerin genellikle Rusya ve doğu blokundaki ülkelere gönderildiğini ifade etti.
Bu yılki rakamların üreticileri memnun edeceğini vurgulayan Akgün, şöyle konuştu:"Dileriz ihracat talebi biraz daha yüksek olur. Üreticilerimizin ürünleri de sıkıntı verecek şekilde değil. Rusya ve doğu blokundaki tüm ülkelere Fethiye'den ürünlerimiz gidiyor. İnşallah önümüzdeki dönemlerde ürün çeşitliliği olur ve Antalya gibi farklı ülkelere ihraç eder duruma geliriz."