Muğla\'da tütüne 1990\'da kota getirilmesiyle umudunu zeytin ve buğdaya bağlayan binlerce aile, yıllar sonra yeniden tütün tarlalarına döndü.
1990'lı yıllarda uygulanan kota nedeniyle tütün üretimine ara verilen Muğla’da özel sektörün ihtiyaca göre alım yapması ve kotanın kalkmasıyla tütün ekimine yeniden dönüş yaşanıyor.
Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre, geçen yıl Muğla merkez, Milas, Fethiye, Kavaklıdere, Yatağan ve Ula ilçelerinde 21 bin 753 hektar alana 472 üretici tarafından tütün ekildi.
Muğla'da tütün hasadında çalışan kadınlar, gün doğmadan tarlaya gidiyor. Kafalarına taktıkları madenci ışıkları yardımıyla gecenin kararlığında tütün toplayan bazı kadınlar, bırakacak kimseleri olmadığı için çocuklarını da yanlarında götürerek traktör kasalarında hazırladıkları beşiklerde uyutuyor. Güneş batıncaya kadar tütün kıran kadınlar, gündüz yaklaşık 40 dereceyi bulan sıcak havada topladıkları tütünleri dizerek aile ekonomisine katkı da bulunuyor.
Muğla Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baştuğ, "Muğla ve ilçelerinde tütün üretimiyle uğraşan çiftçiler ürettikleri ürünü, anlaşmalı oldukları firmalara veriyor. Tütünü artık TEKEL almıyor. Özel sektör alıyor. Bu nedenle herhangi bir kota yok. Özel sektör de ihtiyacı kadar üreticilerle sözleşme yaparak alıyor. Muğla'da yıllar önce tütüncülük ön plandaydı. Düğünler tütün hasadından hemen sonra yapılırdı. Tütün ekimi yapan çiftçiler iyi para kazanır, oğullarını, kızlarını evlendirir, evini, arabasını alırdı. Zor ve zahmetli bir iş olduğu için eskisi kadar bölgemizde tütün ekimi yapılmıyor. Son 3 yıldır özel sektörün teşvikiyle yeniden canlanan tütüncülük bölge halkını yeniden umutlandırdı" diye konuştu.
Düğerek Mahallesi'nde, 20 yıldır buğday yetiştirdiği arazisinin bu yıl ilk defa tütünle buluştuğunu belirten Nuri Düzgün de, eskiden kilogramı en az 50 liraya satılan tütünün bugün ancak 10 ila 12 liradan alıcı bulduğunu belirtti.
Düzgün, dikimden hasada yaklaşık 10 aylık zorlu bir süreçte tütün üretimi yaptıklarına işaret ederek, dikim ve bakımı gündüz yapılan tütünün gece ise kırımının yapıldığını dile getirdi. Aydın'dan tütün kırımı için Muğla'ya gelen İlknur Türkmen ise, yaklaşık 12 saat çalışarak tütün kırımı ve dizimi yaptıklarını söyledi. Tütün hasadının çok zor bir iş olduğunu kaydeden Türkmen, "Tütün kırımına gece başlıyoruz daha sonra topladığımız tütünü öğlen saatine kadar diziyoruz. Yakında düğünüm olacak. Aile bütçemize katkı sağlamak için Muğla'ya tütün kırımı yapmak için geldim. Burada yevmiyeler peşin veriliyor. Her ne kadar zor ve zahmetli bir iş olsa da para kazanmak güzel bir duygu" dedi.