Muğlanın Marmaris ilçesinde palmiye kırmızı böceğinin biyolojisi, zararı ve kontrolünde yeni yaklaşımların tartışıldığı bir seminer düzenlendi.
Muğla’nın Marmaris ilçesinde Palmiye Kırmızı böceğinin biyolojisi, zararı ve kontrolünde yeni yaklaşımların tartışıldığı bir seminer düzenlendi.
Marmaris’teki toplantıya Vali Yardımcısı Kamil Köten, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkan Vekili Nuriye Dursun, İl Müdürü Nazif Ekici, Muğla, Denizli ve Aydın il müdürlükleri teknik personeli ile yerel yönetimler park ve bahçeler birimlerinde görev yapan teknik personel, otel, site, tatil köyü vb. tesisler ile süs bitkisi üretimi ve satışı yapan firmalarda konu ile ilgili görevli teknik personel katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitki Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Resul Çoban, Muğla’daki palmiyelerde devamlı çalışmalar yapıldığını belirterek, seminerin verimli ve başarılı geçmesini diledi.
Daha sonra söz alan İl Müdürü Nazif Ekici, Muğla’nın hemen hemen her bölgesine zararlı bulaşığı olduğunu belirterek “İlk olarak 2005 yılında Mersin İlinde tespit edilen palmiye kırmızı böceği yaklaşık 9 yıllık süre içinde palmiye türü bitkilerin yetiştiği tüm alanlara yayılmıştır. Muğla İlinde iç kesimsimde kalan Menteşe, Kavaklıdere ve Yatağan İlçeleri dışında kalan tüm kıyı şeridimiz bulaşık durumdadır" diye konuştu.
Muğla’da 2013 yılı itibariyle yaklaşık 97 bin adet palmiye türü bitki bulunduğunu, sürvey yapılan palmiye sayısının ise 44 bin adet olduğunu belirten Ekici, 2013 yılı itibariyle imha edilen palmiye sayısının 700 adet olduğunu açıkladı.
Nazif Ekici, bu iki ilçede palmiye türü bitkilerin tamamının numaralanarak kayıt altına alınması ve düzenli ilaçlama yapılması yöntemi ile palmiye kırmızı böceğinin tamamen yok edilmesi yönünde çalışmalar yürütülmekte olduğunu da sözlerine ekledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkan Vekili Nuriye Dursun ise, Datça hurmasının önemi, bitki pasaport sistemi ve karantina uygulamaları hakkında genel bilgiler verirken, seminerin başarılı geçmesi temennisinde bulundu.
Toplantıda ilk konuşmacı olarak Palmiye Merkezinden Dr. Ragıp Esener “Palmiye Böceğinin Tarihçesi ve Türkiye’ye Girişi ve Zararları” konusunda bir sunum yaparak konu hakkında geniş bilgiler verdi.
Muğla İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Mesut Durmuş da, “Muğla İlinde Palmiye Kırmızı Böceği Mücadelesi, Datça ve Gölköy Hurması” konusunda bilgi verirken, Muğla il genelinde zararlı tespiti ve mücadele konularında yapılan çalışmaları değindi.