Muğla'da ''Alternatif Yem Bitkisi Projesi'' kapsamında Seydikemer ve Ula ilçelerinde ''Lenox Tarla Günleri'' düzenlendi.
Haber: Selma EREZ
Kamera: Uğur ACAR
Seydikemer İlçesi Ortaköy Mahallesinde gerçekleştirilen tarla gününe Seydikemer Kaymakamı Muammer Köken, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici, Seydikemer İlçe Müdürü Engin Maraşlı, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve birçok üretici katıldı.
İlçe Müdürü Engin Maraşlı Seydikemer’de düzenlenen tarla gününde yaptığı konuşmada ilçede yem bitkisi alan çiftçi sayısının gün geçtikçe arttığını, hayvancılığın karlı olabilmesi için yem bitkisi yetiştirmek gerektiğini, dışardan beslemeyle bu işletmelerin döndürülemeyeceğini ifade etti.
İl Müdürü Nazif Ekici ise uygun bakım ve şartlarda hayvanlarda verimliliğin artacağını, hayvancılık sektörünün gelişebilmesi için desteklendiğini, yem bitkilerinin de bu destekler kapsamında olduğunu ifade etti. Ekici, ayrıca üreticilere yenilikleri takip etmelerini ve alternatif yem arayışlarında olmalarını da tavsiye ederek hayvanların verimlerini arttırarak kazanç sağlamak gerektiğini vurguladı.
Seydikemer Kaymakamı Muammer Köken de üreticinin yaşamın her alanında gelişmeleri takip ettiği kadar tarımda da yenilikleri takip etmesi gerektiğini söyledi. Köken “Bizler nasıl her gün sadece ekmekle beslenmiyorsak hayvanlara da sadece saman vererek besleyemeyiz ve onlardan verim bekleyemeyiz.” dedi.
Konuşmaların bitiminde Muğla İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli Ziraat Mühendisi Hakan Çağatay Başaran, lenox yem bitkisi hakkında teknik bilgi verdi. Tarlada yapılan hasadın ardından İl Müdürlüğü personeli tekniker Ünal Yılmaz katılımcılara uygulamalı olarak silaj yapımını anlattı.
Ula İlçesi Karabörtlen Mahallesinde gerçekleştirilen tarla gününe ise ilçe Müdürü Süleyman Kurnaz, diğer İlçe Müdürleri, teknik personeller, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda üretici katıldı.
İlçe Müdürü Süleyman Kurnaz burada yaptığı konuşmada yem bitkisinin hayvancılıktaki önemine değindi. Lenox yem bitkisinin protein değerinin çok yüksek olduğunu, balya ve silaj olarak kullanılabileceğini söyleyen Kurnaz, Genç Çiftçi Desteğine de değindi. Kurnaz, destek ve çalışmaların ilçeleri için hayırlı olmasını diledi.
Tarla gününde konu hakkında teknik bilgiyi ise İlçe Müdürlüğünde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Alper Uslu verdi.