Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından üretimi artırmak için yapılan çalışmalar meyvesini verdi.
10 yıl önce 2 milyon 100 ton mısır üreterek yıllık ihtiyacının yüzde 66'sını karşılayabilen Türkiye, alınan önlemler sayesinde yıllık 4 milyon 200 bin üretimle ihtiyacının yüzde 92'sini karşılar hale geldi
Mısır ekim alanlarının sadece yüzde 5 artmasına karşılık üretiminin ikiye katlanmasında, sertifikalı tohum kullanımı, sulama anlayışının değiştirilmesi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın verdiği teşvikler ile uygulanan genel tarım politikaları etkili oldu.
2002 yılında Türkiye'nin mısır ithalatı 1 milyon 790 bin ton iken, 2011 yılında 378 bin tona kadar düştü. Üretimin bu şekilde devam etmesi halinde Türkiye, yakın bir gelecekte yüzde 8'lik ithalatı da bitirerek mısır ihraç eder konuma yükselecek.
Mısıra destek son 6 yılda 3 kat arttı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından mısırda fark ödemesi kapsamında üreticilere kilogram başına 4 kuruş destek ödemesi sağlanıyor. Ayrıca dekar başına mazot ve gübre için 3,75 lira, toprak analizi için de 2,5 lira destek sağlanıyor. 2004 yılında 57 milyon lira olan prim ödemeleri ise 6 yıl içerisinde yıllık 181 milyon lira seviyesine ulaştı.
Yurt içinde tüketilen 5 milyon ton mısırın yaklaşık yüzde 75'i yem sanayinde, yüzde 15'i nişasta, glikoz ve yağ sektöründe yüzde 22'si taze olarak yüzde 6' sı yöresel kullanım, yüzde 2'si diğer kullanım şekillerinde tüketiliyor.
Türkiye'de bütün tarımsal ürünlerde olduğu gibi mısırda da genetiği değiştirilmiş organizmalı(GDO) tohum kullanılmamaktadır.