Hasadına başlanan ve alım fiyatı ton başına 640 lira olarak açıklanan birinci ürün mısır Adanalı çiftçinin yüzünü güldürdü
Hasadına başlanan ve alım fiyatı ton başına 640 lira olarak açıklanan birinci ürün mısır Adanalı çiftçinin yüzünü güldürdü.
Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan,"Mısırla ilgili beklenen açıklama bayramdan önce olmasaydı hasadına bu günlerde başlanan ürününü satmak zorunda kalacak olan çiftçi emeğinin karşılığını alamayacaktı" dedi.
Tezcan, 1985'e kadar yörede "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuğun Çukurova'nın ana ürünü olduğunu ancak bu tarihten sonra yerini mısıra bıraktığını söyledi. Türkiye'de mısır üretiminin üçte birinin Çukurova'dan karşılandığını belirten Tezcan, geçen yıl 4 milyon 600 bin tonun üzerinde olan rekoltenin bu yıl 5,5 milyon tonu aşmasını beklediklerini ifade etti.
Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Tezcan, yem sanayi açısından önem taşıyan mısırın aynı zamanda nişasta ve glikoz yapımında da kullanıldığını vurgulayarak, bu ürünün kilo bazında üretim maliyetinin 55 kuruş olduğunu kaydetti.
Mısır alım fiyatının bayramdan önce açıklanmasının üreticiyi memnun ettiğini, ürünün fiyatında dalgalanmaları önlediğini dile getiren Tezcan, "Birinci ürün mısır alım fiyatının ton başına 640 lira olması üretici açısından çok sevindirici bir gelişme. Ton başına 56 lira prim desteği de sağlanıyor. Bu gelişme, mısır üreticisinin serbest piyasada boğulmasını önlemiş oldu" dedi.
Tüm ürünlerde alım fiyatı açıklamalarındaki gecikmenin çifçi aleyhine olduğuna dikkati çeken Tezcan şunları kaydetti:
"TMO'ya satış için beklemek istemeyen üretici, mısırı serbest piyasada kilosu 60-62 kuruştan satabilecek. Alım fiyatı açıklanmadan önce mısırın serbest piyasadaki kilo fiyatı 55-56 kuruş civarındaydı. Mısır üreticisinin mağdur edilmemiş olmasından dolayı yetkililere teşekkür ederiz. Çukurova'daki mısır üretiminde ise geçen yıla göre yüzde 20'lik artış var. Dekarda ortalama bin 250 kilogram ürün alınıyor."