Mikrobiyal gübre verimi de kaliteyi de arttırıyor

18 August Friday, 2017
Yozgat’ın Merkez Azizli köyünde Mikrobiyal Gübre İle Baklagil Tohumlarını Aşılamanın Verime ve Dane Azot Kapsamına Etkilerinin Çiftçilere Benimsetilmesi Yayım Projesi Kapsamında, nohutta mikrobiyal gübre demonstrasyonu gerçekleştirildi.
Mikrobiyal gübre verimi de kaliteyi de arttırıyor Haber: Osman AKARSUBAŞI - Yozgat İl Enformasyon
Yozgat’ın Merkez Azizli köyünde Mikrobiyal Gübre İle Baklagil Tohumlarını Aşılamanın Verime ve Dane Azot Kapsamına Etkilerinin Çiftçilere Benimsetilmesi Yayım Projesi Kapsamında, nohutta mikrobiyal gübre demonstrasyonu gerçekleştirildi.
Etkinlikte, Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, Yozgat İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziyaattin Özdemir, Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Yaşar Karadağ, İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğünde Ziraat Teknikeri olarak görev yapan Osman Akarsubaşı, Ankara Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsünden Dr. Derya Sürek, Koordinatör Enstitü olan Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Aynur Özbahçe ve Azizlibağları Köyünde uygulamanın yapıldığı tarlanın sahibi çiftçi Basri Güçlü birer konuşma yaptı.
Yozgat İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğünde Ziraat Teknikeri olarak görev yapan Osman Akarsubaşı yürütülen çalışmayla ilgili detaylı bilgiler verdi.
Akarsubaşı şunları söyledi:
“Bu çalışmaları çok değerli Ziraat Mühendisi arkadaşım Selman Yıldırım ile birlikte yürütmekteyiz. Proje, Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının koordinasyon ve desteği ile Ankara Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsünün koordinatörlüğünde 2015-2016 ve 2017 yıllarını kapsayacak şekilde Kırıkkale Yozgat ve Çorum olmak üzere 3 İlde yürütülmekte. Projenin Yozgat ayağı İl Müdürlüğümüzce yürütülmüştür. Bu sene son senesi. Malum olduğu üzere çiftçilerimiz görerek uyguladığı şeylere daha çok itibar ediyor. Bizim de amacımız çiftçilere mikrobiyal gübrenin verime olan faydasını uygulayarak göstermektir.
Bu proje bizlere özellikle mikrobiyal gübre uygulaması konusunda büyük bir tecrübe sağlamıştır. Bizler de bu tecrübelerimizi çiftçilerimizle paylaşıyoruz. Geçen yıl bu proje kapsamında Pembecik köyünde aynı uygulamayı yapmıştık. Demonstrasyonumuz çok güzel olmuştu. 21 Temmuz günü tarla günü yapmak için bütün hazırlıkları tamamladık. Fakat malum olduğu üzere 15 Temmuz hain darbe girişimi nedeniyle iptal etmek zorunda kaldık. Orada yaptığımız uygulamada Mikrobiyal gübre uygulamasında yüzde 30 daha fazla verim aldık. Tarla günü yapamadık ama bu verim artışı ve başarıyı basın, yayın ve sosyal medyada duyurduk.
Ayrıca yine bu sene mikrobiyal gübreyi Enstitümüzün ve Derya Hanımın desteği ile bir başka baklagil olan mercimekte de uyguladık. 15 gün öce hasadını yaptık ve yüzde 22 verim artışı olduğunu gördük. Bunu da basın, yayın ve sosyal medyada duyurduk.
Burayı da bugün huzurlarınızda hep birlikte hasat etmek isterdik. Ama nohutlarımız tam hasat olgunluğuna gelmediği için hasat edemiyoruz. Hasadı inşallah gelecek hafta yapmayı planlıyoruz.
 
Yaptığımız bu demonstrasyonlardaki mikrobiyal gübre ile verim artışlarının duyulması bayağı bir yankı buldu. Birçok çiftçimiz bizleri ya telefonla aradılar veya İl Müdürlüğümüze gelip uygulamanın nasıl yapılması gerektiği ve faydası hakkında bilgi aldılar. Bu vesilelerle bu sene Yozgat’ta Mikrobiyal gübre kullanımı bir hayli arttı. Benim bildiğim yaklaşık olarak 2 bin dekar arazide mikrobiyal gübre kullanıldı. Hatta bu konu ile ilgili başka illerden de arayan oldu. Malatya-Eskişehir-Aksaray ve en son olarak dün Uşak’tan bir çiftçimiz aradı. Bizler de ilgili tüm bu çiftçilerimizi uygulamayı nasıl yapacaklarına dair uzun uzun anlatarak bilgilendirdik. Netice olarak bu güzel ülke bizim bütün çiftçiler bizimdir. Ziraatçılar olarak üretimde 1 kg artış sağlayabilirsek ne mutlu bize.
İl Tarım Müdürlüğü olarak her zaman sahada ve çiftçilerle birlikte olduklarını belirten Akarsubaşı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Her türlü sıkıntılarında yanlarında olmaya çalışıyoruz. Ayrıca gelişen yeni teknoloji ve üretim metotlarını anında çiftçilerimizle buluşturmaya çalışıyoruz. Yozgat il genelinde 21 köyde değişik konularda deneme ve demonstrasyonlar uygulamaktayız. Bunlardan sonuçlananları anında kitle iletişim araçları olan televizyon, basın ve yayın yoluyla ayrıca Web sitemizde ve günümüzdeki en etkili iletişim aracı haline gelen sosyal medya yolu ile çiftçilerimize duyurmaktayız. Çiftçilerimizden çok güzel geri dönüşler almaktayız. Çiftçilerimiz eskiye nazaran artık yenliklere daha ilgililer. Bu tür yenilikçi çalışmaları duyduklarında hemen İl Müdürlüğümüze ulaşıyor ve bilgi alıyorlar. Hemen uygulamaya başlıyorlar.
İl Tarım Müdürlüğü olarak bizim en büyük amacımız ilimizde ürün çeşitliliği ve verimliliğini artırmak çiftçimizi ve İlimizi üretimde daha bir duruma getirmektir. Bu amaçla hem tarım konusunda hem hayvancılık konusunda hem de gıda konusunda durmaksızın arazide çalışmaktayız.
Uyguladığımız proje birçok demonstrasyon çalışmasında bizlere yardımlarını esirgemeyip bizi teşvik ve motive eden Şube Müdürümüz İsmail Dişli, İl Müdür Yardımcımız Özgür Memiş ve özellikle İl Müdürümüz sayın Ziyaattin Özdemir’e teşekkür ediyorum. Atalarımız alet işler el övünür der. Çünkü aleti işleten eldir. Burada biz aletiz el ise siz değerli idarecilerimizsiniz. Yapılan başarılarda bizlere yardımcı olan idarecilerimizi payı büyüktür.”
Projenin Detayları
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının koordinasyon ve desteği ile Ankara, Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsüyle birlikte hazırlanan proje Ankara Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü ile birlikte Yozgat İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Projede nihai hedef ülkemizdeki tüm araştırma enstitülerinde geliştirilen yeniliklerin yaygınlaşmasını ve çiftçilere ulaşmasını sağlamak.
Proje kapsamında Yozgat’ta üretilen baklagil bitkilerinde verim artışı sağlayarak, baklagil ekim alanlarının artırılması, üretiminin artırılması, nadas alanlarının azaltılması sayesinde, şehre ve ülkeye ekonomik kazanç sağlamak amaçlanıyor.
Yürütülen çalışmayla ilgili İl Müdürlüğü yetkililerinin verdikleri bilgiler şöyle:
Proje Yozgat’ta 2015 yılı üretim sezonunda uygulanmaya başlandı. 2015 yılı üretim sezonunda Merkez Fakıbeyli köyünde, 2016 üretim sezonunda Merkez Pembecik köyünde, 2017 üretim sezonunda ise Merkez Azizli köyünde Mikrobiyal gübre ile nohut ekimi ve üretimi demonstrasyonu yapıldı.
2017 üretim sezonunda mikrobiyal gübreli nohut ekimi gerçekleştirilen araziye geçen sene buğday ekimi yapıldı. Bu demonstrasyonda çeşit olarak Azkan nohut çeşidi kullanıldı. Mikrobiyal gübre ile aşılanmış nohut ekimi yapılan tarla, 1’er dekarlık 3 parsele bölünerek ekime hazır hale getirildi. Yapılan toprak analizi sonuçlarına göre tüm parsellere dekara 4 kg saf fosfor olacak şekilde TSP gübresi atıldı.
Tarlanın 1. parseline Da’ a 12 kg Amonyum Nitrat gübresi kullanılarak nohut ekimi yapıldı. 2. parsele Rhizobium bakterisi (Mikrobiyal Gübre) ile aşılanmış nohut ekimi yapıldı. 3. parsele ise hiçbir gübre kullanılmadan nohut ekimi yapıldı.
Demonstrasyonda 3 parsel halinde ekilmesi ile mikrobiyal gübrenin gübresiz ve gübreli parsellerle karşılaştırılarak verim farkını ve faydasını çiftçilere uygulamalı olarak gösterilmesi hedeflendi.
Demonstrasyonun uygulama süreci ile ilgili olarak neler yapıldığı ise şöyle özetlendi:
Genel olarak bütün parsellere nohutta en büyük problem olan antraknoz hastalığı için Pencozeb+Cymaxonil etken maddeli antraknoz ilacı atıldı. Yine havaların yağışlı olması nedeni ile Tebuconazole+Rrifloxystrobin etken maddeli antraknoz ilacı ile karıştırılarak nohut sineği için Delthametrin etken maddeli insektisit atıldı. Nohut parsellerinin kontrollerinin teknik elemanlar tarafından düzenli olarak yapılması sağlandı.
Geçen yıl aynı uygulama Merkez İlçe Pembecik köyünde yapılmıştı. Mikrobiyal gübre ile verimde yüzde 30 artış sağlanmış durumda. Bu kamuoyuna duyuruldu ve çok büyük bir yankı buldu. Buna bağlı olarak 2017 yılında mikrobiyal gübre kullanımı gözle görünür bir şekilde arttı. Yozgat’ta 3 bin dekar araziye mikrobiyal gübre kullanılarak nohut ekildi. Nohutta mikrobiyal gübre uygulayan çiftçilerin uygulamalarında mikrobiyal gübre uygulamayan çiftçilere nazaran yüzde 50 verim artışı sağladıkları bazı yerlerde bu verim artışının yüzde 75’ i bulduğu tespit edildi.
Ayrıca yine bu sene mikrobiyal gübre Enstitü desteği ile bir başka baklagil olan mercimekte de uygulandı. Mercimekte bu yıl yüzde 22 verim artışı sağlandı.
Bu çalışmanın sonucunda uygulanacak olan proje, araştırmacı ile yayımcının bazı faaliyetleri gerçekleştirecekleri bir işbirliği olarak değerlendirilecek. Ayrıca proje sayesinde hem çiftçinin tarımsal yeniliklerle buluşması sağlanacak, hem de araştırma enstitülerine yeniliklerin yaygınlaşması için destek verilmiş olacak.
Proje ile elde edilecek en önemli çıktılardan biri de, yaygınlaştırılacak yeniliklerin neler olduğu, proje süresince hangi yeniliğin nerelerde yaygınlaştırılmaya çalışılacağı ve yaygınlaştırmak için nelerin yapılacağı gibi hususlardan Bakanlığın ayrıntılı bir şekilde bilgi sahibi olması.
Mikrobiyal gübre nedir?
Mikrobiyal gübreler; baklagillerin kökünde doğal olarak bulunan Rhizobium bakterilerinin havanın serbest azotunu bağlayarak bitkiye ve toprağa fayda sağlayan yumrulardan oluşuyor. Mikrobiyal gübreli nohut ekimi Rhizobium bakterilerinin baklagil tohumuna aşılaması yoluyla yapılıyor. Mikrobiyal gübre verimi, kaliteyi artırarak çiftçiye kâr sağlayan çevreyle dost, doğal kaynaklara zarar vermeyen bir gübre. Bu uygulama ile baklagillerde havanın azotunun köklerde daha çok toplanmasını sağlayarak bitkinin ve toprağın verimini artıran nodozite denilen kök yumrularının artışı dolayısıyla verim artışı sağlanmakta.
 
Mikrobiyal gübre nohut nohutta mikrobiyal gübre verim artışı