Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü öncülüğünde Ilgaz Dağı Doğal Kaynaklar ve Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Merkezinde düzenlendi. Üniversiteler ve pek çok paydaş kuruluşun katıldığı çalıştayda, kimyasal gübrelerle kirlenen toprakları kurtarmak ve bakir topraklarımızı toprağa zarar vermeyen mikrobiyallerle desteklemek hedefleniyor.
Haber: Özcan Kahya – Kamera: Aytek Basi
Çalıştay “Sürdürülebilir Tarımda Mikrobiyal Gübrelerin Rolü” ve Mikrobiyal Gübre Mevzuatı, Üretimi, Tüketimi, Sorunları ve Çözüm Yolları” olmak üzere 2 başlıkta toplandı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2011 yılında yenilenme sürecine girdiğini hatırlatan TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet Yücer, önceleri bayi ve fabrikalara verilen gübre desteğinin çiftçilere verilmeye başlandığını hatırlattı. Yücer,“Çiftçiye verilen gübre desteği 800 milyon civarında. Gübreye Türkiye bir hayli döviz ödüyor. Ekonomi bakanlığının geliştirdiği girdi tedarik stratejisi kapsamında da tarım sektörünün önemli bir girdisi olan gübrenin alternatiflerini ya da yurt içinde tedariğini geliştirmemiz gerekiyor” dedi.
Mikrobiyal gübre sektöründe merdiven altı üretimlerin ve biyopestisit gübre sektörüne olumsuz yansıdığını vurgulayan Yücer, tescilsiz ürünlerin piyasayı zedelediğini ifade etti. Yücer,“Haksız kazanç elde etmek isteyenlerin çiftçide oluşturduğu güven duygusunu bilim adamları olarak telafi etmesi ve bunun ciddi bir yayımını yapmamız gerekiyor ” diye konuştu.
Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Toprak, Gübre ve Su Kaynaklarının doğru kullanımı ve uygulamaların önemine değindi. Günaydın, “verimli bir şekilde tarımsal üretim yaparken çevreyi de korumamız gerekiyor. Çevreyle uyumlu bir tarımsal üretim yapmamız gerekiyor. Bunun için üretimde elzem olan gübrenin kullanımı da büyük bir önem arz ediyor. Bu nedenle siz değerli bilim adamlarına büyük görevler düşmektedir ” dedi.
Tarım topraklarının kimyasallarla kirlendiğinin altını çizen Dr. Ramazan Çakmakçı, organik tarım için mikrobiyal gübre kullanımının önemine dikkat çekti.
Mikrobiyal gübre ve biyopestisit kullanımının öneminibelirten Dr. Recep Kotan da her bakterinin zararlı olmadığını kaydetti.
Ayrıca bir sonuç bildirgesi yayınlanan çalıştayda, Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı ile Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü işbirliği ile Çorum, Yozgat ve Kırıkkale illerini kapsayan; “Mikrobiyal Gübre ile Baklagil Tohumlarını Aşılamanın Verime ve Dane Azot Verimine Etkilerinin Çiftçilerimize Benimsetilmesi Projesi” 2015 ve 2016 yıllarında uygulamaya konulacak.