Mikro çoğaltma yöntemiyle urmu dutu fidanı yetiştiriliyor

25 July Wednesday, 2012
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi üzümsü meyveler ile ilgili önemli çalışmalara imza atıyor. Bu kapsamda üniversite, urmu dutu fidan sorununu çözmek için kampüsünde Türkiye’de ilk kez mikro çoğaltma yöntemiyle urmu dutu fidanı yetiştiriyor.
Mikro çoğaltma yöntemiyle urmu dutu fidanı yetiştiriliyor

HABER - Erdem BAĞCI / KAMERA - Zafer CANLI

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi üzümsü meyveler ile ilgili önemli çalışmalara imza atıyor. Bu kapsamda üniversite urmu dutu fidan sorununu çözmek için kampüsünde Türkiye'de ilk kez mikro çoğaltma yöntemiyle urmu dutu fidanı yetiştiriyor.

Halk arasında Urmu dutu veya Urum dutu olarak bilinen Karadut, bilimsel adıyla Morus nigra, pek çok özelliği nedeniyle son yıllarda oldukça rağbet görüyor. Üzümsü bir meyve türü olan ve yüksek oranda antioksidanlar içeren urmu dutunun sağlık bakımından oldukça önemli meyveler arasında yer alıyor.

Pekmez olarak da tüketilen urmu dutu pahalı olmasına rağmen halk arasında ilaç veya şurup niyetine sevilerek tüketiliyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Nuri Nas, Üniversite- Sanayi-Kamu İşbirliği Merkezi Laboratuvarlarında urmu dutu fidanlarını doku kültüründe mikro çoğaltma yöntemiyle üretmeye başladıklarını ve bundan sonra çiftçilerin fidan taleplerinin tamamının karşılanabileceğini söyledi.

Geliştirilen mikro çoğaltma yöntemiyle ticari anlamda Türkiye'de ilk defa urmu dutu fidan üretimi çalışmaları yapan Prof. Dr. Nuri Nas, üretilen fidanların tamamının klon bitkiler olduğunu belirtti.

Prof.Dr. Nuri Nas, urmu dutunun geleneksel tıpta ağız yaralarının iyileştirilmesinde, kışın özellikle çocukların bağışıklık sistemlerinin güçlendirilmesinde soğuk algınlığı, nefes darlığı ve öksürüğün tedavisinde kullanıldığına dikkat çekti. Nas, ayrıca urmu dutunun birçok gıda maddesinde de kullanıldığını söyledi.

Talep edilmesi halinde bir yılda milyonlarca urmu dutu fidanı üretebileceklerini ifade eden Nas, ayrıca üretilecek fidanların hastalık etmenlerinden ve zararlılarından tamamen temiz olacağını söyledi.

Özellikle Kahramanmaraş gibi yerlerde kapama urmu dutu bahçelerinin kurulması gerektiğini belirten Nas, yeni bahçelerin kurulmasında doku kültürüyle çoğaltılmış temiz ve birbirinin aynı olan fidanların kullanılmasının çiftçilere büyük avantajlar sağladığına da dikkat çekti.