Ekmek parası için ülkenin dört bir yanına giden mevsimlik tarım işçileri, yılın büyük bölümünde hayatlarını çadır ve konteynerlerde geçiriyor.
Türkiye'nin önemli fındık üretim merkezlerinden Düzce, her yıl kente gelen mevsimlik tarım işçilerine ekmek kapısı oluyor.
Ülkenin dört bir yanında, tarım ürünlerinin yetiştirilmesi ve hasadında çalışan mevsimlik tarım işçileri, ekmek paralarını alın teriyle kazanmaktan mutluluk duyuyor.
Düzce'de yaz aylarında fındık, Hatay'da pamuk ve kavun, Adana'da karpuz, Amasya ve Isparta'da elma, Afyonkarahisar'da patates toplayan, Iğdır'da tahıl biçen ve gittikleri kentlerde en az bir ay kalan işçiler, çadırlarda yaşayarak göçebe hayatı sürüyor.
Hatay'dan fındık toplamak için Düzce'nin Kaynaşlı ilçesine gelenlerden işçi çavuşu Ali Toplar, uzun yıllardır bu bölgede çalıştıklarını belirtti.
"Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi" (METİP) kapsamında, barınacak yer konusunda devlet tarafından desteklenen işçiler, bu desteğin daha da iyileştirilmesi konusunda yardım bekliyor.
Gündüz fındık topladığını akşam ise alana kurdukları tandırda ekmek yaptığını söyleyen tarım işçisi Cemile Koşay ise kadınlığın zor olduğunu ve bu şartlarda daha da zorlaştığını söyledi.
mevsimlik tarım işçisi
fındık
proje