Bileşiminde çeşitli vitamin ve mineraller içeren, yabani fıstıktan yapılan kafeinsiz menengiç (çitlembik) kahvesi tanıtım sorunu yaşıyor.
Bileşiminde çeşitli vitamin ve mineraller içeren, yabani fıstıktan yapılan kafeinsiz menengiç (çitlembik) kahvesi tanıtım sorunu yaşıyor.
Gaziantep Kahveciler Odası Başkanı Mustafa İsabeşe, asırlardan beri tüketilen ve Osmanlı kültürünü yansıtan menengiç kahvesinin birçok hastalığa şifalı olduğunun bilindiğini söyledi.
Hammadesi yabani fıstık olan, ancak fıstıktan daha çok faydalı olduğu belirtilen menengiçten yapılan kahvenin kış aylarında daha çok tüketildiğini anlatan İsabeşe, "Menengiç kahvesi hak ettiği değeri görmüyor. Osmanlı kültürünü yansıtan ve damakta lezzetli bir tat bırakan bu kahvenin tanıtımı yeteri kadar yapılamıyor. Bu kahve daha etkin tanıtılmalı" dedi.
- Menengiç ihracat kaynağı olabilir-
İsabeşe, menengiç kahvesinin yeterince tanıtılması halinde hazır kahvelerden daha çok ilgi göreceğine inandığını vurguladı.
Yabancı turistlerin, kendilerine ikram edilen menengiç kahvesini beğendiğini, bu açıdan kahvenin bir ihracat kaynağı da olabileceğini ifade eden İsabeşe, şunları kaydetti: "Yabancı turistleri kendine hayran bırakan menengiç kahvesi yeni bir ihracat kaynağı olabilir. Menengiç diğer kahvelere göre hem ucuz hem de daha lezzetli. Bir kahvenin 40 yıl hatırı varsa, menengiç kahvesinin 60 yıl hatırı olmalı."
-Osmanlı kültürü yaşatılmaya çalışılıyor-
Menengiç kahvesini tatmak isteyen yerli ve yabancı turist kafilelerinin Gaziantep'te en çok uğradığı yerlerden biri olan mekanın işletmecisi Selim Bağcı ise menengiç kahvesinin suyun yanı sıra sütle de yapılabileceğini belirterek, kahvenin Türk kahvesi gibi hazırlandığını söyledi.
İşletmesinde her gün ziyaretçileri ağırladığını dile getiren Bağcı, menengiç kahvesi ikramlarıyla Osmanlı kültürünü yaşatmaya çalıştıklarını vurguladı.