İzmir'in Menderes ilçesinde tarım ve hayvancılık faaliyetlerini artırmak, katkı sağlamak ve üretimi teşvik etmek amacıyla Menderes Kaymakamlığı, Menderes Belediyesi, Menderes İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Menderes Ziraat Odası tarafından Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı düzenlendi.
Haber: Ufuk UYSAL
Kamera: Sebahat ALTIER
İzmir’in Menderes ilçesinde tarım ve hayvancılık faaliyetlerini artırmak, katkı sağlamak ve üretimi teşvik etmek amacıyla Menderes Kaymakamlığı, Menderes Belediyesi, Menderes İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Menderes Ziraat Odası tarafından Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı düzenlendi.
Çalıştayın açılışına katılan İzmir Valisi Mustafa Toprak, “Coğrafyamız ve iklimimiz sebebiyle çok avantajlı bir bölgede yaşıyoruz. İzmir ili, üretim potansiyeli, miktarı, verimliliği, tarıma dayalı sanayinin gelişmesi, markalaşma, meslek örgütlenmesi gibi konularda önemli bir noktaya gelmiştir. Var olan sorunları ortaya çıkarabilmek ve bunlar için çözümler geliştirebilmek de bu çalıştay ve benzeri çalışmalarla mümkün oluyor. Çalıştayda değerlendirilecek konu başlıklarının da çok isabetli seçildiğini düşünüyorum.
Ayrıca gerekli altyapı ve zemini oluşturarak Menderes’te Organize bir Seracılık Bölgesi kurulmasını istiyoruz. Bu noktada çalışmalarımız sürüyor ve her türlü teklife de açığız. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Valilik ve Belediye olarak konunun takipçisiyiz” dedi
Vali Toprak sözlerine, “Bu değerli ve güzel çalışmanın ilçemize hayırlı olmasını dileyerek katılımcılara teşekkür ediyorum” diyerek son verdi.
İzmir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal açılışta yaptığı konuşmada “İzmir’in her ilçesi tarımsal potansiyeli yüksek bölgeler ihtiva ediyor. Ayrıca ilimizde çok büyük bir tarımsal çeşitlilik de mevcut. Tarımsal ürünleri hem üreten, hem işleyen, hem pazarlayan, hem de ihraç eden büyük bir ilde yaşıyoruz. İzmir’in bu anlamda en önemli ilçelerinden birisi olan Menderes, önemli bir örtüaltı yetiştiricilik alanı” dedi.
Türkiye’nin salatalık ihtiyacının yüzde 40’ının bu bölgeden sağlandığını belirten Güldal “Eğer biz örtüaltı alanlarımızı teknik seralar haline getirebilirsek, verimliliğimiz yüzde 30 daha artacaktır. Bu tip yatırımlar, maliyetini 2 senede çıkarılabiliyor” diye konuştu.
Her ürün grubu için sahada çiftçilerle anket çalışmasının yapıldığı ve anket sonuçlarının değerlendirildiği çalıştayda küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, arıcılık, kesme çiçek yetiştiriciliği, mandalina yetiştiriciliği, örtü altı yetiştiriciliği, zeytin yetiştiriciliği, bağ yetiştiriciliği ve açık tarla ürünleri konularının yer aldığı oturumlar geçekleştirildi. Sorun ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı çalıştay gün boyu devam etti.