Tarım ve Orman Bakanlığında İstiklal Marşı'nın kabulünün 100. yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma programı düzenlendi. Anma programına katılan konuşmacılar İstiklal Marşı’nın şairini şiirlerini okuyarak anlattılar.
İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma etkinlikleri kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığında bir program düzenlendi. Milli şair veteriner hekim olarak uzun yıllar hizmet verdiği bakanlıkta şiirlerle anıldı.
Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesi İstiklal Marşı'nın kabulünün 100. yıl dönümü dolayısıyla Tarım ve Orman Bakanlığının himayesinde, Eğitim ve Yayın dairesi Başkanlığının Türk Veteriner Hekimleri Birliği ile ortaklaşa düzenlediği törene katılan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı Mehmet Akif Ersoy’u şiirlerle anlattı. Özkaldı, “Mehmet Akif aslında sessiz yaşamadı. Şu gök kubbenin altında hoş sedalarından birini bırakarak ayrıldı aramızdan. Hepimiz bu programın başlangıcında yaptığımız gibi aslında Mehmet Akif Ersoy’u her gün ve her an okuduğumuz milli marşımızla anıyoruz zaten. O’nun gür sedasını şimdi biz “Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak” diyerek bütün dünyaya haykırıyoruz.” dedi.
Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Sürur Kır da konuşmasında “İstiklal Marşı aziz milletimizin bağımsızlık deklarasyonudur.” ifadesini kullandı. Milli marşımızın önemine vurgu yapan Kır, “İstiklal Marşı, bitti denilen bir milletin küllerinden doğmaya yeniden dirilmeye teşvik edilmiş, her türlü yokluğa, fakirliğe, imkansızlığa rağmen Anadolu halkını cesaretlendirmiş, ümitsizliği, karamsarlığı yok ederek milletimizin yüreğini kurtuluş, istiklal ve istikbal umuduyla doldurmuştur. İstiklal Marşı aziz milletimizin bağımsızlık deklarasyonudur. İstiklal sevdasının dizelere dökülüşüdür. Ezelden beri hür yaşamış, yaşayacak aziz milletimize asla zincir vurulamayacağının baştan kabulüdür. Türk milletinin ve onun kahraman ordusunun hiçbir dayatmaya boyun eğmeyeceğinin, hiçbir boyunduruğa girmeyeceğinin ve canı pahasına dahi olsa istiklalinden ödün vermeyeceğinin kaleme alınışıdır.” şeklinde konuştu.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu da törende yaptığı konuşmada, “Mehmet Akif Ersoy’un veteriner hekimliği yanında büyük bir aksiyon adamı oluşu, milli mücadeledeki hizmetleri ve milli marşımızı kaleme alan şair olması münasebetiyle Türk düşünce hayatında ki yeri tartışılmazdır. Akif, Türk iman ve ahlak anlayışının örnek ve ideal tiplerinden biridir. Akif’in ahlakı ne isyan ahlakıdır, ne de itaat ahlakı. O itaati de, isyanı da haklılık ve meşruluk kıstasıyla değerlendiren gerçek ahlak sahiplerindendir. Mehmet Akif hep almadan veren, verdiğini de fark ettirmeyen değil fark etmeyen insandır. Mehmet Akif her şeyden önce veteriner hekimdir ve her kesimden çok veteriner camiasının sahiplenmesi gereken bir meslek adamıdır. Akif, arkasından belgesel niteliğinden dolayı tarihi, gözleme dayalı özelliği ile içtimai ve sanat değerinden dolayı edebi bir başeser olan Safahat’ı, İstiklal savaşının ruhunu ve iklimini en iyi yansıtan konuşma ve yazılarla içinde yaşadığımız toplumun bir milli mutabakat metni olan İstiklal Marşını bıraktı.” ifadelerini kullandı.
Milli Eğitim Bakanlığı Daire Başkanı Bekir Şirin de İstiklal Marşı konulu konuşmasında Mehmet Akif’in şiirlerinden örnekler verdi. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi-Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağrı Çağlar Sinmez “Bir Mektep, Bir Meslek, Bir Aydın; Mehmet Akif Ersoy” konulu sunumu gerçekleştirdi. Program plaket takdimleriyle sona erdi.
mehmet akif ersoy
istiklal marşı
anma programı
tarım ve orman