Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Bursa'da 'Ulusal Gıda Starter Kültür Gen Bankası'nın açılışını yaptı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Geleceğimizin gıda açısından güvende olabilmesi için mutlaka yeni hedefler koymak durumundaydık. Şu anda 2023'e doğru giderken 150 milyar dolarlık tarımsal hasıla, 40 milyar dolarlık tarımsal ihracatı gerçekleştirme hedefiyle kollarımızı sıvamış bulunuyoruz" dedi.
Bakan Çelik, Bursa'nın merkez Osmangazi ilçesi Hürriyet Mahallesi'ndeki Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesindeki "Ulusal Gıda Starter Kültür Gen Bankası"nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, tesiste, gıda endüstrisinin ihtiyaç duyduğu mayaların yerli kültürden üretileceğini söyledi.
Tarımın son derece önemli ve stratejik bir sektör olduğunu vurgulayan Çelik, "Nüfus artıyor, topraklar azalıyor, ihtiyaçlar artıyor. Dünya insanlığı, küresel ısınma ve iklim değişiklikleriyle karşı karşıya. Bundan dolayı ekmek, gıda, çok önem arz etmeye başladı. Bir taraftan da dünyada açlık ve yoksulluk söz konusu. Gıdaya erişimde, 39 ülkede sıkıntı çekiliyor" diye konuştu.
Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsünde gıdaların araştırıldığını aktaran Çelik, "Gıdaların güvenliği çok önemli. Biz fiziki olarak 6 bin 600 teknik elemanımızla Bursa'da ve Türkiye'de satılan gıdaların denetimini yapıyoruz ama aynı zamanda burada laboratuvarlarda bunlar incelenerek, neyin ne olduğunu, soframıza gelenlerin nasıl ürünler olduğunu da bir güvenceye alma adına bu çalışmalarımızı yoğunlaştırmış bulunuyoruz" diye konuştu.
Çelik, bakanlık olarak biyoçeşitliliği koruma görevlerinin de bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Ülkemizde 4 bin endemik ve 13 bin toplamda bitki türü var. Bu son derece önemli. Bu alanda 18 araştırma enstitümüz yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca gen bankalarımızda gen kaynaklarımızı korumak için de yoğun bir şekilde gayretlerimizi sürdürüyoruz. Ankara ve İzmir'de gen bankalarımızda 3 binin üzerinde bitki türüne ait 121 bin sayıda örneği muhafaza ediyoruz. Biz, 6 enstitüde bin 200 türe ait 300 bin 'geofit' dediğimiz yumrulu ve soğanlı süs bitkileri gen kaynağını muhafaza ediyoruz; iki enstitüde serma, embriyo DNA, hücre olmak üzere 5 tür, 30 ırka ait 88 bin gen kaynağını muhafaza ediyoruz. Bunun yanı sıra 25 ilimizde halk elinde korumaya dönük çok ciddi gen kaynaklarını muhafaza ediyoruz."
"Bu gen bankası önemli"
Su Ürünleri Gen Bankası'nı yakın zamanda Trabzon'da hizmete açacakları bilgisini veren Çelik, "Bursa'da açtığımız bu gen bankası ise kredi veren bir banka değil. Geleceğe güvenle bakabilmemiz, sofralarımıza güvenle oturabilmemiz açısından bu gen bankası önemli. Ulusal Gıda Starter Kültür Gen Bankası'nı, 'starter kültürler, kontrollü koşularda gıda üretiminde kullanılan faydalı mikroorganizmalar' diye özetlemek doğru olur. Bu bankada, bu faydalı mikroorganizmaları, Türkiye genelindeki tüm gıdaların mikroorganizmalarını burada muhafaza edeceğiz. Bu kendi kültürümüzden kaynaklı genler, Türkiye'ye bu noktadan hizmet eder olacak." değerlendirmesinde bulundu.
Konuşmanın ardından merkez önünde fidan dikimi gerçekleştirildi. Bakan Çelik, Bursa Valisi İzzettin Küçük ve beraberindekilerle açılış kurdelesini keserek laboratuvarları gezdi, yetkililerden bilgi adlı. Daha sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü binasına geçen Çelik, burada çalışanlarla birlikte yemek yedi.