Marmarabirlik, Marmara Adası'nda "organik zeytin" yetiştirmek amacıyla gerekli izinlerin alınması ve sertifikasyon işlemleri için çalışma başlattı.
Dünyanın en büyük sofralık zeytin üreticilerinden Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik), Marmara Adası'nda "organik zeytin" yetiştirmek amacıyla gerekli izinlerin alınması ve sertifikasyon işlemleri için girişimlere başladı.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, , Türkiye ve dünya genelinde organik üretim pazarının giderek büyüdüğüne dikkati çekerek, bu pazara ilgi duyduklarını söyledi.
Asa, Marmara Adası'nın coğrafi bakımdan organik zeytin yetiştiriciliğine elverişli olduğunu anlatarak, son günlerde ilçe yöneticileriyle ortak akıl çerçevesinde ortaya konulan bir proje üzerinde durduklarını belirtti.
Organik tarımın, zeytine ayrı bir katma değer katacağını ifade vurgulayan Asa, şöyle konuştu:
"Bu projenin hayata geçirilebilmesi için sertifikasyon işlemlerinin bitirilmesi ve aynı zamanda üretimin kademeli olarak gerçekleştirilmesi için startı vermiş durumdayız. Aynı zamanda ilgili yerlerden izinlerin alınması ve sertifikasyon işlemlerinin başlaması gerekiyor. Tabii ki bu, süreç isteyen bir mesele. Marmarabirlik'in şu an itibarıyla bütün ürünlerinin doğal fermente olduğu tüketiciler tarafından da biliniyor. Organik üretim, Marmarabirlik'in hayal ettiği projelerden biridir. Nedeni de şu; inşallah önümüzdeki sürecin, organik zeytin üretimi bakımından büyük bir potansiyel oluşturacağına inanıyorum. İnşallah Marmarabirlik olarak organik zeytin yetiştiriciliği sertifikasyonlarını alıp projeyi en kısa zamanda hayata geçirmeyi düşünüyoruz."
2014 yılı ihracat hedefi 27 milyon dolar
Asa, Marmarabirlik'in üretim, satış ve ihracat hedeflerine de değindi.
Birliğin, 2013 yılında yaklaşık 5 bin 400 tonu ihracat olmak üzere 33 bin ton zeytin satışına ulaştığı bilgisini veren Asa, bu senenin 8 ayında bu miktarın 28 bin tonu geçtiğini aktardı.
Hedeflerinin bu yıl 36 bin ton zeytin satmak olduğunu söyleyen Asa, "İnşallah 36 bin ton seviyelerine ulaşıp aynı zamanda da ihracatta 6 bin ton seviyelerine ve dolayısıyla 27 milyon dolarlık dış satım hedefine ulaşmayı planlıyoruz" dedi.
Hidamet Asa, geçen yıl 5 bin 400 ton karşılığında 23,5 milyon dolar döviz girdisi sağladıklarını dile getirerek, bu sene yaklaşık yüzde 15'lik ihracat artışı öngördüklerini bildirdi.
Marmarabirlik'in geçen yılki cirosunun 250 milyon lira olduğunu hatırlatan Asa, "Bu sene ciromuz, 270 milyonları bulacak gibi görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.