Çankırı'da Kadın Çiftçiler Eğitim Projesi kapsamında düzenlenen ''Mantar Yetiştiriciliği Kursu'' sertifika töreni gerçekleştirildi.
Kadın Çiftçiler Eğitim Projesi (KAÇEP) kapsamında Çankırı'da düzenlenen "Mantar Yetiştiriciliği Kursu"nda sertifikalar dağıtıldı.
Kadın Çiftçiler Eğitim Projesi (KAÇEP) kapsamında Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce Mantar Yetiştiriciliği Kursu düzenlendi. Kursu başarıyla tamamlayanlara sertifikaları yapılan törenle verildi.
Esentepe Mahallesi Sosyal tesislerinde gerçekleştirilen törene Vali Yardımcısı Zeki Karaca, Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç ve eşi Zeynep Dinç, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Çakır, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Alim Çaycı, Halk Eğitim Müdürü Ömer Ulucan, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Murat Yılmaz, TKDK İl Koordinatörü Emre Akbıyık, Sosyal yardımlaşma ve Dayanışma Vakıf Müdürü Mehmet Akkaya, Çankırı Engelliler Derneği Başkanı Selami Demirci, il müdür yardımcıları, şube müdürleri, kursiyerler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Eğitime katılan kursiyer Fethiye Cihat yaptığı açıklamada kursa mantar yetiştirebilecek birer birey olmak için katıldıklarını kurs başlarken bu konuda pek fazla bilgileri olmadığını belirtti. Cihat konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kurs süresince gerek teorik olarak aldığımız bilgiler gerekse uygulamalı olarak yaptığımız çalışmalarla mantar üretebileceğimizi gördük. Artık bizler küçük de olsa bir aile işletmesi kurarak mantar üretimi yapabilecek ve aile bütçesine katkıda bulunabilecek durumdayız. Sayın valim, sayın belediye başkanım, sayın müdürlerim sizlerin katkılarıyla daha büyük işletmeler kurabilir daha fazla üretim yapabiliriz. Katkılarınızı bekliyoruz. Kurs açılmasında emeği geçen herkese teşekkür eder saygılarımızı sunarım."
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Çakır ise Bakanlıkça düzenlenen Kadın Çiftçiler Eğitim Projesi kapsamında kırsal alanda yaşayan kadınların bilgi ve becerilerini artırmak, kadınları tarımsal konulardaki yeniliklerden haberdar etmek amacıyla eğitim yayım çalışmaları düzenlediklerini kaydetti.
İl Müdürlüğü olarak eğitim ve yayım programlarıyla çiftçileri eğitmek, yerinde teknik ve pratik uygulamalar yapmak, kadın çiftçilerin üretime katılımlarını teşvik ederek ülke ekonomisine olumlu katkılar sağlamak amacıyla çeşitli tarımsal konularda kurslar açtıklarını belirten Çakır "Esentepe Mahallesinde 2014 yılında Sürü Yönetimi, 2015 yılında Peynir Yapımı ve 2016 yılında ise Mantar Yetiştiriciliği kursları açılmıştır. Peynir Yapımı ve Mantar Yetiştiriciliği kursları kadın çiftçilerimize yönelik açılmış olup bu kurslarda 37 Kadın Çiftçimize eğitim verilmiştir." şeklinde konuştu.
Çakır şöyle devam etti:
"Temennimiz odur ki bu eğitimleri alan çiftçilerimizin özellikle Bakanlığımızın Genç Çiftçi Projeleri ve diğer projelerinden faydalanarak öğrendiklerini üretime dönüştürmeleridir. Bugün burada sertifika töreni düzenlediğimiz mantar üretimi konulu kursa 13 kadın çiftçimiz katılmıştır. Kurs 24 günde tamamlanmıştır. Kurs süresince kadın çiftçilerimize mantarın ticari değeri, insan beslenmesi ve sağlığındaki yeri, kompost yapımı, mantar üretim sistemleri ve mantar yetiştiriciliği konularında eğitim verilmiş ayrıca kursiyerlerimizin modern mantar tesislerini ve yetiştiriciliğini yerinde görmeleri için Karabük iline teknik geziye götürülmüşlerdir. Tüm bu kurslar süresince kadın çiftçilerimize Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından günlük ücret ödenmiştir."
Sertifikaların kursiyerlere verilmesinin ardından tören sona erdi.