Mantar kooperatifi kurdu

21 November Tuesday, 2017
Bursa'nın Gürsu ilçesine bağlı kırsal Kurtuluş Mahallesi'nde bir araya gelen çoğunluğu kadın 30 genç girişimci, kooperatif kurarak istiridye mantarı üretimine başladı.
Mantar kooperatifi kurdu Hemşirelik mesleğini bırakan 28 yaşındaki Nalan Yılmazdere'nin öncülüğünde bir yıl önce kurulan Bursa Mantar Üretim ve Pazarlama Kooperatifi, toplam 3 bin 100 metrekarelik alanda ayda ortalama 50 ton mantar üretiyor.
Yılmazdere ve arkadaşları, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) destek almaları durumunda üretim tesislerini daha da büyütmeyi planlıyor.
Yılmazdere yaptığı açıklamada, asıl mesleğinin hemşirelik olduğunu ancak mantar yetiştiriciliğini tercih ettiğini söyledi.
Kendisinin yaklaşık 5 yıldır mantar yetiştiriciliği yaptığını, bir yıl önce de hemşireliği bırakıp arkadaşlarıyla bu tesisi kurduğunu anlatan Yılmazdere, "Daha sonra bu işi yapmak isteyen insanları bir araya toplayıp kooperatif kurduk. Tesisimizde, her biri 100 metrekarelik 31 üretim odamız var. Her odada tam otomasyonlu sistem mevcut." diye konuştu.
Yılmazdere, kadın girişimcilerin ağırlıklı olduğu, 7 kişinin istihdam edildiği kooperatife ait tesislerde ayda ortalama 50 ton mantar üretimi yaptıklarını kaydetti.
"Hedefimiz mantar sektöründe söz sahibi olmak"
TKDK'ya destek almak için başvuruda bulunduklarını, bunun olumlu sonuçlanması halinde tesisi büyütmeyi düşündüklerini vurgulayan Yılmazdere, şöyle devam etti:
"Hedefimiz mantar sektöründe söz sahibi olmak. Sektörde bir numara olmak için kooperatifi kurduk. Çünkü istiridye mantarı konusunda ciddi boşluklar var. Sürekli üretim yapan yerler yoktu. Biz kooperatifi kurarak 'Sürekli üretim, daima üretim' diyerek başladık. Tüm bayan girişimcileri toplayarak bir adım ileri gitmeyi hedefliyoruz. İstiridye mantarının dışında tıbbi ve aromatik mantarları da üretmek istiyoruz. Bir sonraki hedefimiz de bu."
Yılmazdere, mantara talebin yoğun olduğunu, talebe yetişemedikleri için piyasadan mantar alıp paketleyerek satıklarını belirterek, birçok büyük alışveriş merkezine mantar gönderdiklerini bildirdi.
Kooperatifin kadın girişimcilerinden Şerife Şener (23) de bu işe hobi olarak başladığını ve 4 yıldır mantar ürettiğini belirtti.
Şener, "Nalan arkadaşımın tesis kurduğunu öğrendim. Arkadaşıma destek olmak için geldim ve şu an bu sektörün içerisindeyim. Türkiye'de mantarların çok fazla tanındığını düşünmüyorum. Mantar çok faydalı bir ürün. Mantar konusunda Türkiye'de ilk üçe girmeyi hedefliyoruz. Amaçlarımızdan biri, çok fazla tanınmayan mantarı, ülkemize tanıtabilmek." ifadelerini kullandı.
Kooperatifin girişimcilerinden ziraat mühendisi Hasan Kiraz (24) da istiridye mantarını, içerdiği protein ve demir nedeniyle özelikle vejetaryenlere tavsiye ettiklerini söyledi.
Kiraz, yaklaşık 4 aydır bu işle uğraştığını belirterek, "Biz burada özellikle siyah poşet kullanıyoruz. Siyah poşeti kullanmamızın nedeni, mantarın kestiğimiz yerlerden ışık görerek oralardan çıkmasını sağlamak. Biz yüksek verim ve kaliteyi almak için siyah poşet kullandık." dedi.
 
Mantar mantar kooperatifi nalan yılmazdere mantar üretimi