Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından “2017 Yılı Değerlendirme ve 2018 Yılı Bilgilendirme Toplantısı” yapıldı.
Haber: Manisa İl Enformasyon
Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün ev sahipliğinde, “2017 Yılı Değerlendirme ve 2018 Yılı Bilgilendirme Toplantısı” Salihli'de yapıldı. Toplantıda ildeki tarımsal sorunlar ve bunların çözüm önerileri görüşülürken, tarımsal yenilikler, çiftçi sorunları ve çözümleri tartışılarak kararlar alındı.
Toplantıda, 2017 yılının genel değerlendirilmesi yapılırken 2018 yılının planlaması ve 2018 yılında uygulanacak tarımsal faaliyetler ile Manisa’nın sosyo-ekonomik durumu da göz önünde bulundurularak tarımsal üretimi desteklemeye yönelik çalışmalar görüşüldü.
Toplantının açılışında bir konuşma gerçekleştiren İl Müdür Vekili İsmail Kaya; “İlimizde, 2017 yılında zaman zaman yaşanan fakat derin izler bırakmayan dolu, don, aşırı yağış gibi afet olaylarının dışında herhangi bir hastalık ve zararlı ile karşılaşmadık. Başta üzüm, zeytin ve kiraz gibi pek çok ürünümüzde rekolte sonuçları çok şükür iyi geldi. Fiyatlar üreticilerimizin yüzünü güldürdü” dedi.
Kaya, “Manisa’mızda bu yıl içerisinde, tarihte ilk defa Sayın Bakanımız tarafından üzümde rekolte açıklaması yapıldı. Bu açıklama hem Manisa üzümümüz, hem de üreticilerimiz açısından çok olumlu olmuştur. TMO tarafından kuru üzüm alınacağının açıklanması üreticilerimizin ekonomik açıdan mağduriyet yaşamamasını sağlamıştır. 2015–2016 yıllarına ait kuru üzüm ihracatımız 202 bin ton iken, 2016–2017 yılı üretim dönemi kuru üzüm ihracatımız 270.000 ton olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam 2008–2009 üretim yılında elde etmiş olduğumuz 274.000 ton olan ihracat miktarımızdan sonraki en büyük ihracat rakamımız olarak tarihe geçmiştir. 2017 yılı üretim dönemine ait kuru üzüm ihracatımız yoğun ve sorunsuz olarak devam etmektedir” şeklinde konuştu.
Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Lütfi Kaymak’ın moderatörlüğünde devam eden toplantıda, TKDK Manisa İl Koordinatörü Uğur Uslu ve Manisa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Şube Müdürü Yılmaz Usta birer konuşma yaptı.
Toplantı daha sonra Salihli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Demir’in, tüm İlçeler adına “İlçe Müdürlüklerinde Yaşanan Tarımsal Problemler ve Çözülememe Nedenleri” konulu konuşmasıyla devam etti.
Etkinliğin ikinci gününde, Manisa İli Tarımsal Faaliyetlerinin Problem Analiz Masaları oluşturuldu. Dokuz masadan oluşan Çalıştayda; “Gıda Denetimleri”, “Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvancılık Desteklemeleri”, “İyi Tarım ve Organik Tarım”, “Sivil Toplum Kuruluşları ve Üretici Birlikleri ile Koordinasyon, İletişim ve Birlikte Hareket Edilmesinin Sağlanması”, “İlimizin Önemli Bitkisel Hastalıkları, Çözüm Önerileri ve Bitkisel Ürün Destekleme Modelleri”, “Kırsal Kalkınma Yatırımlarında Verimlilik ve Kurum Vizyonu Tanıtımı”, “Manisa’da Yapılacak Olan Yeni Yatırımlar ve İl Müdürlüğümüzün Rolü”, “İlimizde Ürün Çeşitliliğinin Geliştirilmesi ve İnovasyon Projeler”, “Manisa İli Tarımsal Ürün İhracatının Değerlendirmesi” konuları görüşüldü. Sonrasında her masanın sözcüsü değerlendirme sunumlarını gerçekleştirdi.
Etkinliğin üçüncü gün onur konuğu AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber oldu. Recai Berber toplantıda yaptığı konuşmasında; Manisa’nın tarım ve hayvancılık potansiyeli, üzümde rekoltenin Bakanlıkça açıklanması, ürünlerin İstanbul Borsasında işlem görmesi gerekliliği, lisanslı depoculuk, ihracatın artırılması, kargo taşımacılığının geliştirilmesi, inovasyon, zeytin ve zeytinyağında markalaşma ve paketleme, zeytin ihtisas alanlarının kurulması, özel ağaçlandırma kapsamı içerisine zeytin ağaçlarının eklenmesi, et ve süt ile olan dengenin sağlanması, buzağı kaybının önlenmesi, yerli ırkların geliştirilerek dayanıklı ırkların artırılması, seracılık, örtü altı tarımın artırılması, kalıntı ile mücadele, iyi tarım ve organik tarım konularında görüş ve düşüncelerini aktardı.
Tarımsal Yayım Programı kapsamında 08-10 Aralık 2017 tarihinde, Salihli Lidya Sardes Otel'de gerçekleştirilen ve İl Müdür Vekili İsmail Kaya’nın başkanlık ettiği toplantıya, İl Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, 17 İlçe Müdürü, Odalar, Sivil Toplum Kuruluşlarının Başkan ve temsilcileri ile İlçelerde yayım uzmanı olarak görev yapan mühendis ve veteriner hekimler katıldı.
Etkinlik, üçüncü gün gerçekleşen Genel Değerlendirme Toplantısı ve İl Müdürlüğü Kalite Yönetim Sistemi hakkında katılımcılara bilgi verilmesiyle son buldu.
manisa
tarım
hayvancılık
toplantı
değerlendirme